Aambeien

Ook wel genoemd: 
Haemorrhoiden

Wat zijn aambeien en waar worden ze door veroorzaakt?

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen die kunnen ontstaan in de anus en het onderste deel van het rectum (endeldarm).

Er is een netwerk van kleine bloedvaten aan de binnenkant van de anus en endeldarm. Deze adertjes worden soms wijder en voller met bloed dan normaal. Deze volle vaten en het erover liggende weefsel kunnen dan een of meer kleine zwellingen vormen, aambeien genaamd.

De precieze reden waarom deze veranderingen ontstaan en leiden tot aambeivorming is onduidelijk. Sommige aambeien ontwikkelen zich zonder duidelijke reden. Wel wordt aangenomen dat de druk in en rondom de anus een belangrijke meespelende factor kan zijn in veel gevallen. Als de druk in en rondom de anus verhoogd is, neemt men aan dat dit dan kan leiden tot het ontwikkelen van aambeien.

Het voorkomen van aambeien wordt in Nederland geschat op 7-10 per 1000 personen en het aantal nieuwe gevallen wordt geschat op 4-8 per 1000 personen per jaar. Bepaalde situaties verhogen de kans op het ontwikkelen van aambeien:

  • Obstipatie(verstopping), grote hoeveelheden ontlasting (faeces), en drukken bij het toilet. Deze factoren verhogen de druk in en rondom de vaten in de anus en lijken een reden te zijn voor het ontwikkelen van aambeien.
  • Zwangerschap. Aambeien komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit is waarschijnlijk het gevolg van drukeffecten van de baby die boven het rectum en de anus ligt en het effect dat de verandering in hormonen tijdens de zwangerschap kan hebben op de vaten.
  • Verouderen. De weefsels aan de binnenkant van de anus kunnen minder steun bieden naar mate we ouder worden.
  • Erfelijke factoren. Zwakte in de vaatwanden in de anale regio kan erfelijk zijn.