Aandoening kaakgewricht

Ook wel genoemd: 
Temporomandibulaire gewrichtsaandoening
TMG-aandoeningen
TMG-afwijkingen
TMG-disfunctie
TMG-pijn

Wat zijn temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen?

Temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen zijn problemen die het kaakgewricht treffen. Dit gewricht zit vlak vóór de gehoorgang en het vormt de verbinding tussen de mandibula (het kaakbot) en de schedel. Het gewricht bevindt zich vlak bij de slapen. Er zijn verschillende namen voor dergelijke gewrichtsaandoeningen. Het kaakgewricht wordt ook het temporomandibulair gewricht genoemd ofwel TMG-gewricht. We spreken wel van TMG-aandoeningen, TMG-afwijkingen, TMG-disfunctie of TMG-pijn.

Het begrijpen van het kaakgewricht

Een gewricht is de plek waar twee botten samenkomen. Gewrichten staan beweging en flexibiliteit van verschillende delen van het lichaam toe. De beweging van de botten wordt gewaarborgd door spieren die aan de pezen trekken die aan het bot vastzitten. Kraakbeen bedekt het einde van de botten. In het kaakgewricht bevindt zich ook een kraakbeenschijfje binnen in het gewricht. En er bevindt zich in het gewricht ook een kleine hoeveelheid synoviale vloeistof (gewrichtsvloeistof). Deze vloeistof smeert het gewricht zodat het makkelijk kan bewegen.

Hoe vaak komen TMG-aandoeningen voor?

Vrij vaak. Ongeveer 10% van de  mensen heeft op enig moment in het leven klachten van het kaakgewricht. Slechts 5% van deze mensen (gemiddeld) bezoekt aanarts vanwege deze problemen.