Aandoening kaakgewricht behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Temporomandibulaire gewrichtsaandoening
TMG-aandoeningen
TMG-afwijkingen
TMG-disfunctie
TMG-pijn

Wat is de behandeling bij TMG-aandoeningen?

De meeste problemen in het kaakgewricht kunnen verholpen worden met simpele behandeling zoals pijnstillers en advies over hoe je het gewricht kan laten rusten. Er zijn verschillende behandelingen die vaak in combinatie gebruikt worden:

Het laten rusten van het kaakgewricht
Je kan het kaakgewricht laten rusten door veel zacht voedsel te eten en geen kauwgum te eten. Vermijd ook het heel wijd openen van de mond – dus zing niet te veel, en probeer niet te wijd te gapen. De spieren masseren en warm maken kan helpen. Andere behandelingen zijn: ontspanning, stressverminderende therapieën vooral voor mensen die tandenknarsen of hun kaken spannen wanneer ze stress hebben, of omdat stress de pijn erger maakt.

Spalkjes of ‘bitjes’
worden soms aangeraden. Deze bedekken de tanden gedurende de nacht om het knarsen te voorkomen, ze kunnen door een tandarts gemaakt worden. Er is geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat een ‘bitje’ werkt, maar mensen geven nogal eens aan er baat bij te hebben. 

Medicatie
Pijnstillers zoals Paracetamol, Ibuprofen of Codeïne kunnen helpen. Werkt dit niet voldoende dan kunnen spierverslappers of een lage dosering zogenaamde tricyclische antidepressiva gegeven worden voor pijnvermindering.

Oefeningen en fysiotherapie
Kaakoefeningen en fysiotherapie kunnen de kaakspieren helpen om beter te werken zodat er minder druk is op het gebied van het kaakgewricht.

Behandeling van andere aandoeningen
Als er een onderliggende aandoening is, bijvoorbeeld, een artritis die het kaakgewricht treft, zal deze onderliggende aandoening op de passende wijze behandeld moeten worden.

Injecties of operatie
Een injectie met corticosteroïden in het gewricht kan helpen wanneer de symptomen het gevolg zijn van een ontsteking van het gewricht.

Als de kaakspieren sterk overactief zijn (zoals bij een bewegingsafwijking), kan een injectie van botulinetoxine symptomen verminderen. Er is discussie over hoe effectief deze behandeling is, in elk geval is het effect altijd tijdelijk.
Voor sommige patiënten kan een operatie aan kaakgewricht geadviseerd worden. Er zijn verschillende ingrepen mogelijk, afhankelijk van het individuele geval.