Aandoening kaakgewricht oorzaak

Ook wel genoemd: 
Temporomandibulaire gewrichtsaandoening
TMG-aandoeningen
TMG-afwijkingen
TMG-disfunctie
TMG-pijn

Wat veroorzaakt TMG-aandoeningen?

Er zijn 2 soorten problemen in dit gebied: problemen gerelateerd aan de spieren die rond het gewricht werken en problemen in het gewricht zelf. In zijn algemeenheid geldt dat spierproblemen is de meest voorkomende oorzaak vormen, vooral bij jonge mensen. Problemen in het gewricht zelf komen minder vaak voor zijn treffen meestal ouderen.

Problemen met de spieren kunnen het gevolg zijn van:

  • Overactiviteit van de kaakspieren. Dit kan ontstaan als je tandenknarst tijdens je slaap, wat vaak voorkomt. Zelden maken andere aandoeningen de kaakspieren overactief. Maar er zijn zeldzame vormen van bewegingsafwijkingen (orofaciale dystonieën) die overmatige spieractiviteit rond het kaakgewricht kunnen veroorzaken.
  • Een andere oorzaak van spierproblemen is wanneer de spieren rond het kaakgewricht gevoeliger worden voor pijn. We weten niet waarom dit gebeurt, maar het kan aan stress gerelateerd zijn of aan een ander proces dat de pijngevoeligheid betreft. Sommige artsen noemen dit een ‘pijnsyndroon’ omdat de precieze oorzaak van de pijn niet bekend is.

Problemen in het gewricht zelf kunnen veroorzaakt worden door:

  • Uitrekken van het gewricht of van het kraakbeenschijfje in het gewricht. Dit treft meestal ouderen.
  • Artritis. Dit betekent een ontsteking van een gewricht. Er zijn verschillende soorten artritis, die verschillende gewrichten in het lichaam kan treffen. Reumatoïde artritis en jicht zijn beide vormen van artritis die soms het kaakgewricht kunnen treffen.
  • Zelden kan het kaakgewricht ontwricht (geluxeerd) zijn (dit betekent dat het kaakkopje uit de kom schiet).
  •