Aandrang-incontinentie oorzaak

Ook wel genoemd: 
Urge-incontinentie
'instabiele’ of ‘overactieve’ blaas
Detrusor instabiliteit

Wat veroorzaakt urge-incontinentie?

De oorzaak is niet volledig begrepen. De blaasspier lijkt overactief te worden en trekt samen (knijpt) wanneer je dit niet wil, hierdoor loopt de urine in de plasbuis.
Gewoonlijk is de blaasspier (detrusor) ontspannen wanneer de blaas geleidelijk vol loopt. Wanneer de blaas geleidelijk oprekt, krijgen we een gevoel dat we willen urineren wanneer de blaas ongeveer half vol is. De meeste mensen houden het vrij gemakkelijk vol om na dit initiële gevoel te wachten tot zich een geschikt moment voordoet om naar het toilet te gaan. Maar bij mensen met een overactieve blaas en urge-incontinentie, lijkt de blaas verkeerde berichten naar de hersenen te sturen. De blaas kan voller voelen dan hij daadwerkelijk is. Dit betekent dat de blaas te vroeg samentrekt wanneer deze niet erg vol is, en niet wanneer je dit wilt. Dit kan je een plotselinge behoefte geven om naar het toilet te gaan. Resultaat: je hebt minder controle over wanneer je blaas samentrekt om te urineren.

In de meeste gevallen is de reden waarom een overactieve blaas zich ontwikkelt onbekend. Dit wordt het ‘overactieve blaas syndroom’ of ‘idiopathische urge-incontinentie’ genoemd. Symptomen kunnen erger worden in tijden van stress. Symptomen kunnen ook erger worden door cafeïne in thee, koffie, cola etc, en bij alcoholgebruik (zie onder).

In sommige gevallen kunnen zich symptomen van een overactieve blaas ontwikkelen als er sprake is van een complicatie van een zenuw- of hersenengerelateerde ziekte zoals bij een beroerte, de ziekte van Parkinson, bij multiple sclerose of na een beschadiging/verwonding aan het ruggenmerg. Ook kunnen zich soortgelijke symptomen voordoen wanneer er sprake is van irritatie aan de blaas. Bijvoorbeeld, als je een urineweginfectie hebt of stenen in je blaas.