Aangezichtspijn symptomen

Ook wel genoemd: 
Trigeminusneuralgie

Wat is trigeminusneuralgie en wat zijn de symptomen?

Neuralgie betekent de pijn die van een zenuw komt. Bij trigeminusneuralgie heb je plotselinge pijnen die van één of meerdere takken komen van de trigeminuszenuw. De pijnen zijn meestal heftig.  De tweede en de derde tak zijn het vaakst aangetast. Daarom is de pijn meestal rondom de wang of kaak, of beide. De eerste tak is minder vaak aangetast dus pijn bij het voorhoofd of rondom het oog is minder voorkomend. Trigeminusneuralgie treft meestal één kant van het gezicht. Zelden worden beide kanten getroffen.

De pijn is stekend (“als elektrische schokken”),  doordringend, scherp, of  als een messteek.  Het duurt gewoonlijk een paar seconden maar kan ook wel twee minuten duren. De pijn kan zo plotseling en heftig zijn dat je mogelijk schokt en vertrekt van de pijn. De tijd tussen elke pijnaanval kan minuten, uren of dagen zijn. Soms herhalen diverse aanvalletjes zich in een snelle opeenvolging. Na een pijnaanval heb je mogelijk een lichte pijn en gevoeligheid in het getroffen gebied, welke snel wegtrekt. Toch is constante pijn in het gezicht meestal niet een kenmerk van trigeminusneuralgie.

Je kunt ‘drukpunten’ op je gezicht hebben waar aanraking of zelfs een stroom van lucht pijn kan veroorzaken. Deze liggen vaak rond de neus en mond.  Vanwege deze gevoelige punten  wassen of scheren sommige mensen zich niet uit angst voor het veroorzaken van een pijnaanval.  Eten, praten, roken,  tandenpoetsen, of slikken kunnen ook een aanval veroorzaken. Tussen de pijnaanvallen door zijn er meestal geen andere symptomen, de zenuw werkt normaal, en bij onderzoek zullen geen afwijkingen gevonden worden.