Lintwormen behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Aarswormen

Wat is de behandeling voor aarswormen?

Alle gezinsleden, inclusief volwassenen en degenen zonder symptomen, moeten behandeld worden. Dit is vanwege het feit dat veel mensen met aarswormen geen symptomen hebben. Maar ze geven eitjes door die andere mensen kunnen infecteren. Als een lid van het gezin geïnfecteerd is, is het gebruikelijk dat anderen ook geïnfecteerd zijn. Dus iedereen heeft behandeling nodig!

De normale behandeling is:

 • om medicijnen te nemen die de wormen in je darm doodt, EN
 • hygiëne maatregelen om eitjes die zich rond de anus en in je huis kunnen bevinden te verwijderen.

Noot: voor baby’s onder de leeftijd van drie maanden, zijn er alleen hygiënemaatregelen mogelijk omdat er geen medicijn geschikt is voor deze leeftijdsgroep.

Medicatie
Je kan de volgende medicijnen bij apothekers kopen. Je kan ze ook op recept krijgen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, zie dan de latere opmerkingen.

 • Mebendazol is meestal de behandeling voor iedereen ouder dan 6 maanden. Alle gezinsleden, ook volwassenen en diegenen zonder symptomen, moeten op hetzelfde moment een dosis nemen. Een dosis doodt de wormen. Een tweede dosis, twee weken na de eerste, is soms nodig als de infectie niet weg is (wat kan ontstaan als je eitjes doorslikt na het nemen van de medicijnen).
 • Piperazine is een alternatief medicijn. Het kan gebruikt worden bij iedereen boven de leeftijd van 3 maanden. Je moet twee doses nemen, met twee weken ertussen.

Hygiënemaatregelen
Medicatie zal de wormen in de darm doden, maar niet de eitjes die rondom de anus zijn gelegd. Deze kunnen buiten het lichaam twee weken overleven of op ondergoed, beddengoed, stof, etc (zoals boven beschreven). Dus hygiënemaatregelen zijn nodig om de eitjes van het lichaam en uit huis te verwijderen en te voorkomen dat er eitjes worden doorgeslikt. Dit zal dan de cyclus van ‘herinfectie’ breken. Eerst, als ‘start’, moet je proberen eitjes te verwijderen daar waar ze zich in je huis kunnen bevinden. Dit betekent:

 • Was slaapgoed, beddengoed, handdoeken en knuffels. Dit kan gedaan worden op een normale temperatuur als het wasgoed goed gespoeld is.
 • Maak het hele huis nat schoon en stofzuig het grondig. Gooi de doek weg na gebruik. Schenk vooral aandacht aan de slaapkamers en het stofzuigen van matrassen, en de plekken waar kinderen spelen.
 • Maak de badkamer grondig schoon met een natte doek, was de doek frequent in heet water. Gooi hem weg na gebruik.

Daarna moet elke gezinslid gedurende twee weken het volgende doen:

 • draag goedsluitend ondergoed of onderbroek in bed, en verwissel die elke ochtend. Dit moet zodat als je krabt je niet de huid van de anus raakt in je slaap. (Overweeg ook, om katoenen handschoenen te dragen als je gaat slapen omdat dit kan voorkomen dat je ’s nachts krabt met je nagels.)
 • neem elke ochtend een bad, of was goed rond de anus, om van ’s nachts gelegde eitjes af te komen. Dit moet je direct doen nadat je uit bed komt.
 • Idealiter, moet je je nachtkleding elke dag verwisselen en wassen.

En algemene hygiënische maatregelen die je altijd moet nemen met als doel om te voorkomen dat je weer aarswormen krijgt:

 • Was elke ochtend je handen en schrob onder je nagels, na toiletgebruik of luierverwisseling, en voor eten of voorbereiden van eten.
 • Probeer geen nagels te bijten of vingers te zuigen, en ontmoedig kinderen dat te doen.
 • Indien mogelijk, vermijd het delen van handdoeken of dekens.
 • Hou tandenborstels in een gesloten kast. Spoel ze goed voor gebruik.

Maar het hoeft niet je huis te zijn dat de voornaamste bron is van de aarswormen. Je kinderen kunnen in contact komen met eitjes op scholen en kinderdagverblijven, vooral op toiletten als ze niet goed schoongemaakt zijn. Dit is misschien de reden waarom je kind terugkerende lintwormen heeft, zelfs als je huis schoon en je persoonlijke hygiëne heel goed is.