Verhoogde oogdruk behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Acuut glaucoom

Wat is de behandeling voor acuut glaucoom?

De behandeling moet snel worden ingesteld. Je moet zo snel mogelijk naar een oogarts toegaan. Als het niet mogelijk is om dat snel te doen, dan behandeling al voor die tijd aanvangen.

De eerste behandeling bestaat uit een medicijn om de druk van de oogvloeistof te verlagen. Er bestaan verschillende soorten medicijn die de oogdruk verlagen. Verschillende combinaties kunnen worden gebruikt, afhankelijk van je medische geschiedenis. De gebruikelijke behandeling is:

  • Oogdruppels die kunnen worden ingedeeld in de volgende soorten:
  • bètablokkers (verminderen de productie van kamerwater)
  • parasympathico-mimetica (bevorderen toename van de afvoer van kamervocht)
  • sympaticomimetica (bevorderen de toename van afvoer van kamervocht)
  • combinatiepreparaten (soms met corticosteroïden om ontsteking tegen te gaan)

Andere behandelingen die om te beginnen toegepast kunnen worden zijn:

  • Pijnstillers en medicijnen tegen misselijkheid, indien nodig.
  • In de regel wordt aangeraden om plat op je rug te gaan liggen – waardoor de opgehoopte vloeistof mogelijk af kan vloeien

Verdere behandeling
Als de druk in het oog is verminderd, dan is verdere behandeling nodig om terugkeer van acuut glaucoom te voorkomen. Middels laserbehandeling of operatief ingrijpen wordt er een klein gaatje in de iris aangebracht, waardoor de vloeistof weer normaal rond te iris kan stromen zonder dat de iris opbolt.

Laserbehandeling kan 3 verschillende effecten geven afhankelijk waar gelaserd wordt:
    •    perifere iridotomie: er wordt een gaatje in het regenboogvlies gelaserd (verbetert de doorstroming van oogvocht)
    •    lasertrabeculoplastiek: aanbrengen van lasercoagulaties op het afvoer (trabekel) systeem in de kamerhoek (waardoor betere afvoer van oogvocht ontstaat)
    •    transscerale cyclophoto coagulatie: uitschakelen van een deel van het corpus ciliare (waardoor minder aanmaak van oogvocht)
Er komt geen operatief ingrijpen aan het oog aan te pas.

Operatief ingrijpen wordt perifere iridectomie genoemd. Er wordt een klein, driehoekig gaatje in de iris aangebracht. Naderhand is dat gaatje zichtbaar als een kleine zwarte driehoek aan de rand van de iris.

Soms wordt een andere soorten operatief ingrijpen toegepast zoals trabeculectomie of filteroperatie waarmee de afvoer van oogvocht wordt verbeterd. Of de plaatsing van een glaucoomimplant (Baerveldt) afvoer van oogvocht via een geplaatst buisje of cryocoagulatie, door middel van bevriezing wordt het corpus ciliare uitgeschakeld. 

In de regel wordt er ook laserbehandeling of operatief ingrijpen geadviseerd voor het andere oog, om te voorkomen dat zich ook in dat oog een acuut glaucoom voordoet. Daarnaast kan het zijn dat je geruime tijd oogdruppels moet gebruiken om de druk in je oog onder controle te houden.