ADHD diagnose

Ook wel genoemd: 
Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Hoe wordt ADHD vastgesteld?

Er is geen simpele manier om ADHD vast te stellen. Als de onderwijzer van je kind of je arts het vermoeden hebben dat je kind ADHD heeft, kunnen ze voorstellen dat jij en je kind meedoen aan een programma om het gedrag van je kind te verbeteren. Als dit niet werkt of de aandoening ernstig is, kunnen ze je kind naar een specialist verwijzen voor verdere beoordeling.
Deze beoordeling kan bestaan uit een gesprek met jou en je kind en een lichamelijk onderzoek. De specialist kan vragen naar een schoolverslag en kan je kind eventueel bij het uitvoeren van sommige taken observeren. Ook kunnen jij en je kind door een verpleegkundige of andere deskundige verder worden onderzocht en beoordeeld.
Dit onderzoek heeft o.a. de volgende doelstellingen:

  • Vaststellen of je kind inderdaad ADHD heeft.
  • Zeker te weten of er geen andere oorzaken zijn die het gedrag van je kind verklaren, bijvoorbeeld gehoorsproblemen, epilepsie of problemen met de schildklier.
  • Om eventuele andere problemen vast te stellen, zoals rusteloosheid, een lage eigendunk of leerproblemen.

Voordat een arts ADHD kan vaststellen, moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo moeten de symptomen tenminste zes maanden aanwezig zijn geweest. Bovendien moeten ze voor problemen zorgen in het leven van je kind en erger zijn dan je op basis van de leeftijd zou verwachten. Ook moeten de symptomen voor het eerst vóór het zevende levensjaar zijn opgetreden en in meer dan één leefomgeving (bijvoorbeeld thuis en op school).