Aften behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Mondzweertjes

Wat voor behandelingen zijn er?

De behandeling is erop gericht de pijn van de aften te verzachten en genezing te bespoedigen. (Er bestaat geen behandeling die ervoor zorgt dat de aften niet terugkomen.)

 • Het kan zijn dat behandeling niet nodig is. De pijn valt vaak mee, met name bij de meest voorkomende (kleine) aften. Ook zonder behandeling verdwijnen de aften vanzelf.
 • Algemene behandelingen zijn, o.a.:
  • Geen gekruid eten, zuurhoudende frisdranken en zout voedsel (zoals chips) die de pijn kunnen verergeren.
  • Gebruik een rietje om te drinken om aften voor in de mond te ontzien. (NB: drink geen warme dranken met een rietje, omdat je je keel zo kan verbranden. Alleen koude dranken.)
  • Gebruik een zachte tandenborstel. Als je een slecht zittend kunstgebit hebt, raadpleeg dan je tandarts.
  • Als je het vermoeden hebt dat medicatie de oorzaak is, dan kan een verandering van medicatie uitkomst bieden. Als je, bijvoorbeeld, nicotinekauwgom gebruikt, dan kan het verstandig zijn om over te stappen op een ander merk of te kiezen voor een alternatief zoals een nicotinepleister.
 • Chloorhexidine mondwater kan de pijn verzachten. Het kan de genezing ook bespoedigen. Ook helpt het infectie van de aften voorkomen. Meestal wordt het tweemaal daags gebruikt. Als je het regelmatig gebruikt, kunnen je tanden er bruin van kleuren, maar dat gaat meestal weer weg. Bovendien kun je verkleuring verminderen door geen dranken die tannine bevatten te drinken (zoals thee, koffie of rode wijn), en door je tanden voor gebruik te poetsen. Spoel daarna je mond goed, omdat sommige bestanddelen in tandpasta de werking van het mondwater kunnen verminderen.
 • Coricosteroïde zuigtabletten kunnen de pijn ook verzachten en genezing bespoedigen. Met je tong kan je de tablet tegen de aften drukken tot de tablet oplost. Hoe sneller je met deze behandeling begint, des te beter de resultaten. Het kan zelfs helpen voorkomen dat de aften ‘knappen’. Meestal wordt deze behandeling vier maal daags herhaald tot de aften zijn verdwenen. Bij kinderen worden meer dan 5 tabletten per dag afgeraden. 
 • Corticosteroïde gel (Kenakortgel)is een alternatief voor zuigtabletten.
 • Een pijnstillende mondspoeling, gel of mondspray kan de pijn verzachten, bijvoorbeeld Kamillosan. De werking hiervan duurt echter niet lang.

Bovengenoemde middelen zijn bij de drogist of apotheker zonder recept verkrijgbaar. Aangezien er verschillende merken zijn, is het verstandig de drogist of apotheker om advies te vragen.
Als bovengenoemde middelen niet helpen of de pijn en ernst van de aandoening hoog oplopen, kan voor een andere behandeling worden gekozen, bijvoorbeeld een combinatie van corticosteroïde tabletten, Tetracycline of Doxycycline mondwater (antibiotica) en een immunosuppressivum.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Aften kunnen zeer pijnlijk en vervelend zijn, maar vormen geen ernstige bedreiging voor je gezondheid. Niet alle mondzweren zijn echter aften. Er bestaan ook andere soorten mondzweren en ook een kankergezwel in de mond kan in het begin soms lijken op een mondzweer.
Daarom is het raadzaam je arts te raadplegen als een mondzweer na 2-3 weken nog niet is weggegaan, met name als de zweer niet lijkt op de aften die we hierboven hebben beschreven, of niet lijkt te genezen.