Algehele angststoornis prognose

Ook wel genoemd: 
Gegeneraliseerde angst en/of paniek

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Zonder behandeling kan een gegeneraliseerd angststoornis je hele leven duren. In sommige gevallen is het niet zo ernstig, maar het kan voor bepaalde mensen een grote handicap zijn.
De ernst van de verschijnselen is wisselend. Op bepaalde momenten gaat het goed, maar dat kan worden afgewisseld met slechte periodes. De angsten zullen met name sterker worden tijdens stressvolle situaties. Bijvoorbeeld als je je baan verliest, of bij een scheiding.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis hebben de neiging om heel veel te roken, alcohol te drinken, of drugs te gaan gebruiken. Dat kan voor een korte periode de verschijnselen ook wegnemen (of naar de achtergrond drukken). Op de lange termijn zorgt de verslaving aan nicotine, alcohol of drugs er alleen maar voor dat de gegeneraliseerde angststoornis extra sterk terugkomt. En verder is het uiteraard slecht voor je algemene lichamelijke gesteldheid.

Via behandelingen kunnen de verschijnselen afnemen, waardoor je beter door het leven kunt gaan. Er is echter geen kant en klare genezingsmethode voor een gegeneraliseerde angststoornis.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis roepen meestal pas laat hulp in – gemiddeld pas na 10 jaar. Na 2 jaar is ongeveer 25% van de patiënten geheel hersteld en na 5 jaar is dat 40-50%. Een aantal mensen houdt blijvend klachten.