Allergie voor stofmijt en huisdieren

Twee veel voorkomende allergieën

Allergie voor stofmijt
De stofmijt is een klein beestje dat in ieder huis voorkomt. Het leeft met name in slaapkamers en matrassen, en voedt zich met menselijke huidschilfers. Huisstofmijten maken deel uit van stof dat in huis voorkomt. In de meeste gevallen is het niet schadelijk, maar sommige mensen zijn allergisch voor de minieme uitwerpselen van de mijt. Een allergietest door middel van huidprikjes kan helpen de allergie vast te stellen.

Allergie voor huisdieren
Katten zijn de meest voorkomende boosdoeners, maar ook honden, paarden, hamsters etc., zijn soms de schuldigen. Haren van katten en andere dieren kunnen urenlang in de lucht blijven hangen en komen dan neer op zachte bekleding, vloeren en tapijten. Dat betekent dat, zelfs als het dier niet bij je in de buurt is, het toch mogelijk is dat je een allergische reactie krijgt. Een allergietest door middel van huidprikjes kan helpen de allergie vast te stellen.

Hoe ontwikkelen symptomen zich?

De symptomen van een allergie worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op een allergeen (zoals de uitwerpselen van een mijt). Cellen in de wand van de neus en het oog produceren histamine en andere stoffen als ze in contact komen met het allergeen. Dit kan leiden tot:

  • Ontsteking in het neusslijmvlies (rhinitis). Tot de symptomen behoren niezen, een verstopte neus, een loopneus, en jeuk aan de neus.
  • Ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis). Tot de symptomen behoren rode, waterige en jeukende ogen.

Als je al last hebt van astma, dan kan de allergie in sommige gevallen de astmasymptomen verergeren.