Allergie voor stofmijt en huisdieren behandeling

Wat zijn de mogelijke behandelingen?

Behandeling met medicijnen
Behandeling met neussprays, oogdruppels en/of antihistaminetabletten zal de symptomen in veel gevallen verminderen of doen verdwijnen. De behandeling is dezelfde als voor gevallen van allergische rhinitis of allergische conjunctivitis.

Zie onze folder over ‘Chronische rhinitis’ en ‘Allergische Conjunctivitis’ voor meer informatie.

De oorzaak van de allergie vermijden

Behandeling met medicijnen werkt in de regel zo goed als er weinig motivatie of behoefte is om de oorzaak van de allergie te vermijden. Sommige mensen zullen dat echter toch bij voorkeur doen, met name als de medicijnen niet al te goed helpen. Zo kiezen sommige mensen er bijvoorbeeld voor om hun huisdier weg te doen, om zo de oorzaak van hun allergie te vermijden.
Als je allergisch bent voor huismijt, dan is het lastig om dat te doen. Het is onmogelijk om alle huismijten uit je huis te verwijderen. De volgende maatregelen helpen echte hun aantallen aanzienlijk te verminderen, wat de symptomen kan doen afnemen. Ze zijn met name gericht op de slaapkamer.

  • Verwijder (waar mogelijk) tapijten uit je slaapkamer. Zet ook geen meubelen met zachte bekleding in je slaapkamer.
  • Gebruik stofvrije (en ‘mijtvrije’) overtrekken op je matras, dekbedovertrek en kussen. Je kan ze ettelijke maanden laten zitten. Je kan de normale overtrekken er overheen doen, maar die moet je dan wel om de 1-2 weken op 60 graden Celsius uitwassen.
  • Gebruik donskussens in plaats van synthetische kussens (dit druist in tegen wat men lange tijd dacht).
  • Maak het meubilair in je slaapkamer iedere 1-2 weken nat schoon.
  • Stofzuig of reinig de slaapkamervloer regelmatig. Gebruik een stofzuiger met een goed filter (dit verwijdert de mijt en zorgt ervoor dat er geen kleine deeltjes de stofzuiger aan de andere kant verlaten).
  • Lucht je slaapkamer regelmatig (open iedere deur en ramen een tijdje).
  • Vermijd zoveel mogelijk zacht speelgoed. Stop ze van tijd tot tijd in een plastic zak in de vriezer. Dit dood de mijten op het speelgoed. Als het speelgoed uitgewassen kan worden, doe dat dan op 60 graden Celsius nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald. 
  • Hou de vochtigheidsgraad zo laag mogelijk (hang bijvoorbeeld geen was te drogen op de verwarming).
  • Lucht het beddengoed na gebruik (sla het overtrek neer zodat de lakens kunnen luchten).

De symptomen van mijtallergie kunnen ook verminderen op vakantie in een land met een warm, droog klimaat, omdat daar minder huismijten zijn.

Immunotherapie
Deze behandeling wordt soms gebruikt, met name in gevallen waar de allergie heel sterk is en andere behandelingen geen uitkomst bieden. Via een reeks injecties wordt het immuunsysteem ‘afgestompt’ en ongevoeliger gemaakt voor het allergeen. Nieuwere technieken maken gebruik van een druppelkuur waarbij het allergeen1-2 minuten onder de tong wordt gehouden en vervolgens wordt doorgeslikt of uitgespuugd.