Alvleesklierkanker behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Pancreascarcinoom

Hoe kan alvleesklierkanker behandeld worden?

Opties voor behandeling die overwogen kunnen worden zijn operatie, chemotherapie en radiotherapie. De behandeling die wordt geadviseerd verandert per geval en hangt af van factoren als het stadium van de kanker (hoe groot de kanker is en of hij zich heeft verspreid) en je algemene gezondheid.
In een gesprek met je specialist zal duidelijkheid kunnen worden gegeven over de voor- en nadelen, kans op succes, mogelijke bijwerkingen en andere details over de mogelijke behandelingsopties voor jouw soort kanker.
Je moet ook met de specialist de doelen van de behandeling doornemen. Bijvoorbeeld:

  • De behandeling kan er op gericht zijn de kanker te genezen. Sommige soorten alvleesklierkanker kunnen genezen als ze in een vroeg stadium van de ziekte worden geconstateerd. (Dokters gebruiken liever het woord ‘remissie’ dan ‘genezen’. Remissie betekent dat er geen aantoonbare kanker meer is na de behandeling. Als je ‘in remissie’ bent, ben je waarschijnlijk genezen. Toch keert in sommige gevallen de kanker na maanden of zelfs jaren terug. Daarom zijn dokters soms huiverig om het woord ‘genezen’ te gebruiken).
  • De behandeling kan er op gericht zijn de kanker te ‘beheersen’ (onder controle te houden). Als genezing niet realistisch is, kan behandeling helpen de groei en uitzaaiing van de kanker te beperken zodat het zich minder snel ontwikkelt. Hierdoor kan je enige tijd geen last hebben van symptomen
  • De behandeling kan als doel hebben de symptomen te verlichten. Als genezing niet mogelijk is, kan een behandeling worden gebruikt die zorgt dat de grootte van de kanker afneemt waardoor symptomen als pijn minder kunnen worden. Is de kanker al ver gevorderd, dan kan je behandelingen als voedingsupplementen nodig hebben, pijnstillers of andere technieken om de pijn of andere symptomen tegen te gaan.

Operatie
Als de kanker in een vroeg stadium is, dan is er een kleine kans dat operatie genezend kan zijn. (Een vroeg stadium betekent een kleine tumor die zich beperkt heeft tot in de alvleesklier en zich nog niet heeft verspreid in de lymfeklieren of andere delen van het lichaam)

  • Als de tumor in de kop van de alvleesklier zit dan is het een optie om de kop operatief te laten verwijderen. Dit is een lange en complexe operatie omdat in de buurt liggende structuren zoals de twaalfvingerige darm, maag, de galgang, etc. verplaatst moeten worden zodra de kop van de alvleesklier verwijderd is.
  • Als de tumor in het lichaam of de staart van de alvleesklier zit kan het verwijderen van het getroffen deel van de alvleesklier een optie zijn.

De reden waarom kans op genezing zo gering is, is dat er in veel gevallen waarvan gedacht wordt dat de kanker nog in een vroeg stadium verkeert, toch al verspreiding van cellen is opgetreden naar andere delen van het lichaam. Uitzaaiingen dus die zich kunnen ontwikkelen tot secundaire tumoren.
Als de kanker in een later stadium zit is operatie geen optie om de ziekte te genezen. Sommige operatieve technieken kunnen nog steeds ervoor zorgen dat symptomen minder worden. Zo kan bijvoorbeeld geelzucht veroorzaakt door een afgesloten galgang verminderd worden. Een ‘bypass’ procedure kan worden toegepast of een zgn. stent kan worden ingebracht in de galgang. (Een stent is een kleine stijve buis gemaakt van plastic of metaal die ervoor zorgt dat een buis of kanaal openblijft. Het wordt meestal geplaatst via instrumenten die vastzitten aan een endoscoop.)

Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling waarbij anti-kankermedicijnen worden ingenomen om de kankercellen te doden en het vermenigvuldigen van kankercellen te voorkomen. Zie de aparte folder ‘Chemotherapie’ voor meer informatie.
Wanneer chemotherapie als aanvulling op een operatie wordt gebruikt wordt het ook wel ‘adjuverende chemotherapie’ genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld na de operatie een kuur van chemotherapie krijgen. Dit heeft als doel kankercellen die zich hebben verspreid vanuit de primaire tumor te doden.

Radiotherapie (bestraling)
Radiotherapie is een behandeling die hoge energiestralingen gebruikt die zich focussen op kwaadaardig weefsel. Dit doodt kankercellen, of gaat vermenigvuldigen van kankercellen tegen. Zie de aparte folder ‘Radiotherapie’ voor meer details. Bestraling wordt niet vaak ingezet voor alvleesklierkanker omdat het weinig tot geen effect heeft.