Alvleesklierkanker diagnose

Ook wel genoemd: 
Pancreascarcinoom

Hoe wordt alvleesklierkanker gediagnosticeerd en beoordeeld?

Eerste beoordeling
Er zijn meerdere oorzaken voor geelzucht en de andere hierboven genoemde symptomen mogelijk. Bijvoorbeeld een galgang blokkerende galsteen of een hepatitis (leverontsteking). Daarom worden meestal eerst wat onderzoeken gedaan als je last hebt van geelzucht of andere symptomen van de lijst hierboven. Dit betekent dan meestal scan van de bovenbuik en verschillende bloedonderzoeken. Deze uitslagen geven meestal al een beeld of de oorzaak van de geelzucht een blokkade van de kop van de alvleesklier is.
Bepalen van de omvang en de verspreiding

Als vastgesteld is dat je alvleesklierkanker hebt, of daar is eensterk vermoeden op dan volgt meestal verder onderzoek  om de bepalen of het zich heeft verspreid. Bijvoorbeeld:

 • Een CT-scan (computer tomografie, zgn ‘plakjesfoto’s’) is een veel gebruikte test om alvleesklierkanker vast te stellen. Het is een gespecialiseerd onderzoek dat duidelijke beelden geeft van de binnenkant van je lichaam.
 • Een MRI-scan kan ook worden gedaan. MRI staat voor magnetic resonance imaging. Bij een MRI-scan worden in een sterk magnetisch veld computeropnames gemaakt van weefsel, organen en andere structuren in het lichaam
 • Een endoscopische echografie. Een endoscoop (gastroscoop) is een dunne, flexibele telescoop. Deze gaat via de mond, slokdarm en maag door naar de twaalfvingerige darm. De endoscoop bevat een lampje zodat naar de inwendige structuren gekeken kan worden.  Sommige endoscopen zijn uitgerust met een kleine ultrasone scanner aan de top die foto’s kan maken van organen achter maag en darm, zoals de alvleesklier
 • Een röntgenonderzoek van de borstkas
 • Een laparoscopie. Hierbij wordt in de buik gekeken door middel van een laparoscoop. Een laparoscoop is een soort dunne telescoop met een lichtbron. Hij wordt gebruikt om de structuren in (in dit geval) de buik op te lichten en te vergroten. Een laparoscoop wordt ingebracht in de buik door middel van een kleine incisie (snee) in de huid.
  Zie andere folders die deze onderzoeken allemaal meer gedetailleerd beschrijven.

Deze onderzoeken kunnen informatie geven om te beoordelen in welk stadium de kanker zit. Het doel hiervan is om erachter te komen:

 • In hoeverre de tumor in de maag is gegroeid, en of hij deels of in zijn geheel door de maagwand heen is gegroeid
 • Of de kanker zich heeft verspreid in de lokale lymfeklieren
 • Of de kanker zich heeft verspreid in andere lichaamsdelen (uitgezaaid)
 • Door te achterhalen in welk stadium de kanker is kan de dokter een advies geven over de beste opties voor behandeling. Het geeft ook een redelijke indicatie van de vooruitzichten (prognose). Zie de andere folder ‘Kanker – plaatsen en beoordelen’ voor details.

Biopsie

Bij een biopsie wordt een klein stukje van het weefsel verwijderd uit een lichaamsdeel. Dit deeltje wordt dan bestudeerd onder een microscoop om te zoeken naar abnormale cellen. Een biopsie van de alvleesklier vindt altijd plaats via een endoscoop. Dit wordt gedaan door langs een zijkanaal van de endoscoop een dun, grijpinstrument te plaatsen. Soms wordt een biopsie gedaan op hetzelfde moment als het maken van de scan. Het kan twee weken duren voor de uitslag van een biopsie bekend is.