Alvleesklierkanker oorzaak

Ook wel genoemd: 
Pancreascarcinoom

Wat veroorzaakt adenocarcinoom van de alvleesklier?

Een kwaadaardige tumor ontstaat vanuit één abnormale cel. De exacte reden waarom een cel kwaadaardig wordt  is onduidelijk. Aangenomen wordt dat er iets is wat genen in de cel beschadigt of verandert. Dit maakt de cel abnormaal en zorgt ervoor dat hij zich heel snel vermenigvuldigt. (Zie de andere folder ‘Kanker – wat veroorzaakt kanker’ voor meer details)
Bij veel mensen ontwikkelt alvleesklierkanker zich zonder duidelijke reden. Toch zijn er een paar risicofactoren bekend die de kans vergroten op een ontwikkeling van alvleeskliertumor. Dit zijn:

  • Veroudering. Het komt vaker voor bij oudere mensen. De meeste gevallen komen voor bij mensen boven de 60.
  • Roken
  • Dieet. Een dieet rijk aan veel vet en vlees lijkt het risico te verhogen
  • Obesitas (gevaarlijk overgewicht ofwel vetzucht)
  • Chronische pancreatitis (aanhoudende ontsteking van de alvleesklier). De meeste gevallen van pancreatitis zijn te wijten aan het drinken van veel alcohol. Er zijn ook andere minder vaak voorkomende oorzaken.
  • Diabetes mellitus. Overigens ontwikkelen maar heel weinig diabetici alvleesklierkanker
  • Chemicaliën. Ernstige blootstelling (op het werk) aan bepaalde pesticiden, kleurstoffen en chemicaliën die worden gebruikt in metaalraffinage kunnen het risico verhogen.

Genetische (erfelijke) factoren
De meeste gevallen van alvleesklierkanker zijn niet erfelijk. Toch hebben sommige families een hogere incidentie (aantal gevallen dat optreedt) van alvleesklierkanker dan gemiddeld. Er zijn aanwijzingen dat alvleesklierkanker in ongeveer 5% tot 10% van de gevallen erfelijk is. Maak je je zorgen dat je een verhoogd risico hebt omdat alvleesklierkanker veel voorkomt in jouw familie consulteer dan een arts. Er is onderzoek in gang naar zgn. biomarkers die het in de toekomst mogelijk maken om alvleesklierkanker in een vroeg stadium al te ontdekken. In dat stadium is de kans op genezing relatief groot. Ook onderzoekt men de mogelijke oorzaken van alvleesklierkanker en wordt risicoscreening opgezet.