Anogenitale wratten behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Condylomata acuminata

Wat zijn de beschikbare behandelingen voor anogenitale wratten?

Er bestaan een aantal methodes om anogenitale wratten te behandelen (zie hieronder). Behandelingen zijn erop gericht het virus (wat de oorzaak is) uit te schakelen. Behandeling kost veel tijd en energie, want slaat niet altijd meteen aan. Het kan weken tot maanden duren eer de wratjes weg zijn.

De behandeling kan zorgen voor enig ongemak en de huid rond het behandelde gebied kan enigszins geïrriteerd zijn. Rokers reageren vaak minder goed op de behandeling, dus stoppen met roken kan goed zijn voor de behandeling.

Soms is een bepaalde behandeling niet succesvol. In dat geval zal een andere behandeling worden aangeraden. Ook is er een kans dat de anogenitale wratten na behandeling terugkomen. Dit komt doordat de behandeling niet het HPV virus, maar slechts de wratjes verwijdert.

Medicijnen die bij de drogist te verkrijgen zijn om normale wratten te behandelen moeten niet bij anogenitale wratten worden gebruikt!

Geen behandeling
Je kan ervoor kiezen je niet te laten behandelen. Anogenitale wratten zijn niet ernstig, maar ze kunnen er lelijk uitzien. Sommige mensen geven er de voorkeur aan zich niet te laten behandelen. Er is een redelijke kans dat de wratten vanzelf weer verdwijnen. In 1 op de 3 gevallen gebeurt dat binnen 6 maanden.

Chemische behandelingen
Er zijn een aantal medicijnen die wratten ‘verbranden’ of het wrattenweefsel vernietigen.

 • Podophyllotoxin is een medicijn dat als crème of lotion beschikbaar is. Het kan worden voorgeschreven zodat je zelf je wratten thuis kan insmeren. Het moet gedurende 3 dagen 2 maal daags worden aangebracht, gevolgd door vier dagen rust. Dit patroon wordt vier of vijf keer herhaald, afhankelijk van het type podophyllotoxin dat je krijgt voorgeschreven (dus de gehele behandeling duurt vier tot vijf weken). Er zijn een paar dingen m.b.t. podophyllotoxin die je hoort te weten:
  • Je moet het niet gebruiken als je zwanger bent.
  • Je moet het niet op gebarsten of open wonden smeren en je kan het beter niet op de gezonde huid rond de wratten smeren.
  • Seksueel contact is af te raden kort nadat je de wratten hebt ingesmeerd. Het kan irritatie bij je partner veroorzaken.
  • Volg de instructies nauwgezet en smeer niet teveel crème of lotion op je wratten. Als je er teveel opsmeert, kan het ongewenste bijwerkingen in je lichaam hebben. 
 • Imiquimod crème is een ander alternatief. Je smeert dit voor het slapengaan op de wratten en wast het er 6-10 later weer af. Je doet dit drie keer per week gedurende maximaal 16 weken. Het kan een aantal weken duren voor de behandeling effect heeft. Er zijn een paar dingen die je m.b.t. deze behandeling moet weten:
  • Imiquimod kan condooms en diafragma’s aantasten en onbetrouwbaar maken, dus vertrouw gedurende de behandeling niet uitsluitend op deze voorbehoedsmiddelen.
  • Gebruik dit middel niet als je zwanger bent.
  • Seksueel contact is af te raden kort nadat je de crème hebt aangebracht. Het kan irritatie bij je partner veroorzaken.
  • Je moet het niet op gebarsten of open wonden smeren en je kan het beter niet op de gezonde huid rond de wratten smeren.
  • Bij sommige mensen kan dit middel voor permanent pigmentverlies (lichte huid) zorgen of voor blijvende extra pigmentatie (donkere huid) op de plekken waar het is aangebracht.
 • Trichloroacetic acid wordt soms ook gebruikt. Het wordt gedurende een aantal weken eens per week door een arts of verpleegkundige aangebracht.
 • Als de bovengenoemde behandelingen niet effectief zijn, kan je specialist ervoor kiezen een andere behandeling toe te passen.

Lichamelijke behandelingen
Er bestaan een aantal manieren om het wrattenweefsel te vernietigen, waaronder:

 • Bevriezen met vloeibare stikstof is een veel gebruikte behandeling. Dit staat bekend onder de naam cryotherapie. De vloeibare stikstof wordt op de wrat gespoten of aangebracht. Vloeibare stikstof is zeer koud. Het bevriezen en ontdooien vernietigt het wrattenweefsel. Om de wratten volledig te verwijderen kan het nodig zijn de behandeling meerder malen te herhalen, met tussenposen van ongeveer een week. Deze aanpak kan worden gebruikt als je weinig wratten hebt.
 • Operatieve verwijdering van wratten vindt onder plaatselijke verdoving plaats en kan een optie zijn als je weinig wratten hebt die op deze manier gemakkelijk te verwijderen zijn.
 • Elektrisch wegbranden is een methode waarbij de wratten worden ‘weggebrand’.
 • Soms wordt hiervoor een laser gebruikt.

Wat is de beste behandeling?

Iedere behandeling heeft voors en tegens. De behandeling waar voor wordt gekozen hangt af van het aantal wratten, waar ze zich bevinden, de vraag of behandeling thuis of in een kliniek gewenst is, etc. Sommige medicijnen mogen bijvoorbeeld niet intern worden gebruikt (op de cervix, vagina of in de anus); sommige medicijnen mogen niet worden gebruikt als je zwanger bent; cryotherapie wordt in de regel alleen bij kleinere aantallen wratten gebruikt, etc.

En mijn seksuele partners?

Huidige seksuele partner(s) kunnen besluiten dat ze ook op anogenitale wratten of andere seksueel overdraagbare aandoeningen willen worden onderzocht.