Anorexia nervosa behandeling en medicatie

De behandeling van anorexia nervosa

Het doel van de behandeling is om:

  • Het risico van schade (en dood), als gevolg van anorexia te verminderen.
  • Gewichtstoename en gezond eten aan te moedigen.
  • Andere gerelateerde symptomen en problemen te verminderen.
  • Je te helpen zowel fysiek als mentaal sterker te worden.

De meeste mensen met anorexia worden doorverwezen naar een geestelijk gezondheidsteam, bestaande uit psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, diëtisten en andere professionals. Bij een ernstige anorexia word je doorverwezen naar een eetstoornis specialist.

De volgende behandelingen worden aangeboden bij anorexia:

Hulp bij het eten 
Zorg ervoor dat je regelmatige.maaltijden binnenkrijgt. Zelfs wanneer je alleen kleine maaltijden eet, dan is het gunstig voor je lichaam om minstens drie keer per dag te eten. Wees eerlijk (naar jezelf en anderen) over de hoeveelheid voedsel dat je eigenlijk eet. Beperk het aantal keren dat je jezelf weegt: probeer jezelf één keer per week te wegen. Het kan nuttig zijn om een eetdagboek bij te houden, waarin je het eten opschrijft, dat je eet.

Psychologische ('praat') behandelingen 
Een praatbehandeling kan helpen om te kijken naar de redenen waarom je anorexia hebt ontwikkeld. Ze zijn erop gericht om je verkeerde denkbeelden over je gewicht en lichaam te veranderen. En om je te helpen je emotionele problemen te herkennen en er mee om te gaan. Praatbehandelingen vragen tijd en regelmatige sessies verspreid over meerdere maanden. Voor deze behandeling kunnen ook familieleden worden gevraagd om bij een sessie aanwezig te zijn om enkele familie kwesties te bespreken. Voorbeelden van praat behandelingen zijn; cognitieve gedragstherapie (CGT), cognitieve analytische therapie (CAT), interpersoonlijke psychotherapie (IPT) en focale psychodynamische therapie.

Antidepressiva 
Als je ook een depressie hebt ontwikkeld, kan dit worden geadviseerd in aanvulling op de praatbehandelingen. Gewoonlijk worden deze niet voorgeschreven als je jonger bent dan 18 jaar oud.

Behandeling voor fysieke of tandproblemen  
Dit kan inhouden het innemen van kaliumsupplementen, tandheelkundige zorg en het voorkomen van het gebruik van  laxeermiddelen of plaspillen.

Zelfhulp middelen
Er zijn zelfhulpboeken beschikbaar. Daarin staan methodieken hoe om te gaan met anorexia en hoe anorexia te overwinnen. Deze zelfhulp methodieken zijn niet geschikt voor mensen met een ernstige anorexia.