Aorta regurgitatie

Het hart

Het hart heeft vier kamers – twee voorkamers (atria) en twee kamers (ventrikels). De wanden van deze ruimten bestaan grotendeels uit speciale hartspieren. Bij elke hartslag trekken de beide voorkamers samen om het bloed in de kamers te pompen. Er zitten eenrichtingskleppen tussen de voorkamers en de kamers en tussen de ventrikels en de grotere vaten die uit het hart naar het lichaam leiden. De kleppen zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting stroomt als de hartkamers samentrekken.

Wat is de aortaklep en wat is aortaregurgitatie?

De aortaklep ligt tussen de linkerventrikel en de aorta. De aorta is de belangrijkste slagader die bloed vanuit het hart naar het lichaam brengt. De aortaklep heeft drie flappen. Bloed stroomt door de klep wanneer de linkerventrikel samentrekt aan het begin van een hartslag. Wanneer de linker ventrikel zich ontspant, sluit de aortaklep zich en de mitraalklep opent zich om bloed in de linker ventrikel binnen te laten voor de volgende hartslag.

Aortaregurgitatie wordt ook wel aorta incompetentie of een lekkende aortaklep genoemd. Bij aortaregurgitatie sluit de klep zich niet volledig, waardoor er bloed terugstroomt naar het linkerventrikel.

Wat zijn de oorzaken van aortaregurgitatie?

De belangrijkste oorzaken zijn o.a.:

Acuut reuma
Dit is een aandoening die soms optreedt bij een infectie met de streptococcenbacterie. Het lichaam produceert antistoffen om de infectie te bestrijden. Bij sommige mensen vallen die antistoffen echter ook andere delen van het lichaam aan, en dan met name de hartkleppen. Er kan een klep ontstoken raken, wat jaren later tot blijvende schade, verdikking en littekenvorming kan leiden.

Erfelijke oorzaken
Regurgitatie kan een aangeboren hartafwijking zijn.

Abnormale verwijding van de basis van de aorta
Als de wortel van de aorta abnormaal wijd wordt, kan de klep zich niet goed sluiten en gaan lekken. Het weefsel van de aortabasis kan worden aangetast door verschillende aandoeningen, waaronder syndroom van Marfan, spondylitis ankylopoëtica, reumatoïde artritis, syndroom van Reiter, recidiverende polychondritis (polychondropathie) en syfilis.

Endocarditis
Dit is een ontsteking aan de klep.
Zie onze folder over ‘Infectieuze Endocarditis’.