Aorta regurgitatie behandeling en medicatie

Wat zijn de behandelingen voor aortaregurgitatie?

Als er niet veel bloed terugvloeit en je geen symptomen hebt, kan het zijn dat je geen behandeling nodig hebt. Als je symptomen of complicaties ontwikkelt, dan zijn er verschillende medicijnen die de symptomen kunnen doen afnemen. In de meeste gevallen waarbij symptomen optreden wordt echter operatief ingrijpen aangeraden.

Medicatie

Medicatie kan worden aangeraden om de symptomen van hartfalen te minderen in geval het zich ontwikkelt.
Voor meer informatie, zie de folder over ‘Hartfalen’.
Voorbeelden van medicatie zijn:

  • Diuretica (plastabletten) helpen meestal bij kortademigheid. Ze zorgen ervoor dat de nieren meer urine produceren. Daardoor wordt overtollig bloed en vloeistof afgevoerd dat zich in the longen of andere delen van het lichaam kan ophopen bij hartfalen.
  • ACE Inhibitoren (ACE-remmers, dit zijn bloeddrukverlagers die werken door een rem op angiotensine converting enzyme, een enzym in het lichaam dat een rol speelt bij de handhaving van de bloeddruk) zijn medicijnen die de hoeveelheid werk die het hart verzet reduceren.

Operatief vervangen van de oude klep
De oude klep kan worden vervangen door een mechanische of weefselklep. Mechanische kleppen zijn gemaakt van materialen die in de regel niet op het lichaam reageren, zoals titanium. Weefselkleppen zijn gemaakt van bewerkt dierweefsel, bijvoorbeeld de kleppen van een varken.

Operatief ingrijpen heeft de prognose voor de meeste mensen met een ernstige vorm van regurgitatie aanzienlijk verbeterd. Klepvervanging geeft heel goede resultaten. De vooruitzichten zijn goed als de aandoening wordt behandeld voor het hart ernstig beschadigd raakt.

Antibiotica om endocarditis te voorkomen.
Normaal gesproken zal een korte antibioticakuur worden aangeraden bij bepaalde operatieve handelingen, zoals cystoscopie (kijken in de blaas) en coloscopie (kijken in de dikke darm). Bij dit soort operaties bestaat de kans dat er bacteriën in de bloedsomloop terecht komen. De kuur is bedoeld om deze bacteriën te doden, om zo endocarditis te helpen voorkomen (zie hierboven).

Tandheelkundige behandeling: Ook bij behandelingen door de tandarts wordt geadviseerd om kort vóór de behandeling een antibioticakuur te volgen. Om het risico op endocarditis te verlagen
Deze richtlijn wordt wel eens in twijfel getrokken, maar het beleid blijft tot nu toe om voor ingrepen waarbij bloedvaten geraakt kunnen worden en waarbij met materiaal wordt gewerkt waardoor infectie kan ontstaan toch vooraf antibiotica te geven.