Vernauwing van de aortaklep

Ook wel genoemd: 
Aortastenose

Het hart

Het hart heeft vier kamers – twee voorkamers (atria) en twee kamers (ventrikels). De wanden van deze ruimten bestaan grotendeels uit speciale hartspieren. Bij elke hartslag trekken de beide voorkamers samen om het bloed in de kamers te pompen. Er zitten eenrichtingskleppen tussen de voorkamers en de kamers en tussen de ventrikels en de grotere vaten die uit het hart naar het lichaam leiden. De kleppen zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting stroomt als de hartkamers samentrekken.

Wat is de aortaklep en wat is aortastenose?

De aortaklep ligt tussen de linkerventrikel en de aorta. De aorta is de belangrijkste slagader die bloed vanuit het hart naar het lichaam brengt. De aortaklep heeft drie flappen. Bloed stroomt door de klep wanneer de linkerventrikel samentrekt aan het begin van een hartslag. Wanneer de linker ventrikel zich ontspant, sluit de aortaklep zich en de mitraalklep opent zich om bloed in de linker ventrikel binnen te laten voor de volgende hartslag.

Bij aortastenose opent de aortaklep zich niet volledig. Hij is vernauwd als het opent. Dat betekent dat de bloedstroom vanuit de linkerventrikel naar de aorta deels belemmerd is. Hoe nauwer de doorgang is, des te minder bloed er doorheen kan stromen, en des te ernstiger de mogelijke problemen zijn. In sommige gevallen treedt deze aandoening op tegelijk met aortaregurgitatie.
(Zie onze folder over ‘Aortaregurgitatie’ voor meer informatie hierover).

Wat zijn de oorzaken van aortastenose?

Leeftijdsgebonden verkalking van de klep
Dit is de meest voorkomende oorzaak. Kalk hoopt zich op op de klep bij sommige oudere mensen. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt. Deze ‘verkalking’ maakt de klept stijf, waardoor hij moeilijker opent. De verkalking kan licht zijn en slechts een kleine vernauwing veroorzaken. Na verloop van tijd kan het probleem echter ernstiger worden.

Acuut reuma
Dit is een aandoening die soms optreedt bij een infectie met de streptococcenbacterie. Het lichaam produceert antistoffen om de infectie te bestrijden. Bij sommige mensen vallen die antistoffen echter ook andere delen van het lichaam aan, en dan met name de hartkleppen. Er kan een klep ontstoken raken, wat jaren later tot blijvende schade, verdikking en littekenvorming kan leiden.

Andere oorzaken
Tot de andere, minder voorkomende, oorzaken behoren:

  • bepaalde aangeboren hartafwijkingen, vaak als onderdeel van een complexe hartmisvorming
  • Ontsteking aan de hartklep (op basis van endocarditis, ontsteking van de binnenbekleding van het hart).
  • Een afwijking aan het weefsel direct boven of onder de hartklep. Dit kan een vernauwing veroorzaken en de bloedstroom belemmeren en leiden tot problemen die lijken op stenose van de klep.