Artrose behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Osteoartritis

Algemene maatregelen om artrose zoveel mogelijk te voorkómen

Beweging
Indien mogelijk beweeg regelmatig. Dit helpt om de spieren rond de aangetaste gewrichten te versterken en je fit te houden en een juiste hoeveelheid gewrichtsbeweging te behouden. Zwemmen is ideaal voor de meeste gewrichten. Maar andere activiteiten mogen ook, alles is beter dan niets. Probeer bijvoorbeeld om regelmatig te wandelen.

Gewichtscontrole
Als je overgewicht hebt probeer dan wat gewicht kwijt te raken omdat de extra last die op de rug, heupen en knieën rust symptomen erger kan maken. Zelfs een bescheiden hoeveelheid gewichtsverlies kan een verschil maken.

Zooltjes en andere hulpmiddelen
Uit sommige onderzoeken blijkt dat hulpmiddelen bij artrose van de knie soms baat kunnen hebben. Je kunt dan denken aan:

  • Het dragen van een kniebrace.
  • Het gebruiken van schoenzooltjes.
  • Het gebruik van tape die de knieschijf naar binnen ‘trekt’.

Deze maatregelen veranderen de verdeling van gewicht en druk op het kniegewricht, waardoor soms de klachten verminderen. Een podotherapeut of een fysiotherapeut kan precies adviseren hoe je eventuele hulpmiddelen moet gebruiken.

Loop hulpmiddelen
Als je artrose van de heup of knie hebt, gebruik dan wanneer je loopt een stok (wandelstok). Hou de stok altijd aan de kant waar je geen klachten hebt. Door op de stuk te leuken neem je wat druk op het aangetaste gewricht weg en dat helpt soms om de klachten te verminderen.

Fysiotherapie
Soms kan het advies of behandeling van een fysiotherapeut behulpzaam zijn. Bijvoorbeeld:
Voor advies over welke oefeningen je moet doen om de spieren boven de knie (quadriceps) te versterken als je artrose van de knie hebt. Van het versterken van de ‘quads’ is bewezen dat de klachten aan de knie hierdoor kunnen verbeteren.

Voor advies over hoe je actief en fit blijft.
Voor advies over inlegzooltjes, kniebraces, het tapen van de knie en hoe je loophulpmiddelen goed gebruikt (bv. de hoogte moet goed afgesteld worden).

Ergotherapie
Kan helpen als je hulpmiddelen of aanpassingen in je huis nodig hebt om met beperkingen veroorzaakt door artrose om te kunnen gaan.

Andere therapieën
Sommige mensen vinden dat TENS-machines helpen om de pijn van artrose te verminderen. Een TENS-machine (Transcutaneous Elctrical Nerve Stimulator) geeft kleine elektrische schokjes aan het lichaam via elektroden die op de huid geplaatst worden. Acupunctuur kan in sommige gevallen ook de klachten verminderen – het helpt het beste in acute stadia van klachten.

Medicijnen en voedingssupplementen die gebruikt worden om artrose te behandelen

Paracetamol
Paracetamol is een veelgebruikt medicijn wat ingezet wordt om artrose te behandelen. Het werkt vaak goed om de pijn te verminderen. het is het beste om het middel regelmatig te nemen om de pijn weg te houden, in plaats van zo ‘nu en dan’ wanneer de pijn opkomt. Een normale dosis is twee tabletten van 500mg, vier keer per dag, voor volwassenen. Het heeft meestal geen bijwerkingen en je kan Paracetamol langdurig innemen zonder dat het zijn effect verliest.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Deze medicijnen worden niet zo vaak gebruikt als Paracetamol omdat er een risico is op ernstige bijwerkingen, vooral bij oudere mensen die ze regelmatig nemen. Ze zijn wel een optie als Paracetamol niet helpt. Sommige mensen nemen een ontstekingsremmer voor korte perioden, misschien gedurende een week of twee wanneer klachten opkomen. Dan gaan ze weer over op Paracetamol als de symptomen niet te erg zijn. Er zijn veel verschillende merken ontstekingsremmers. Voldoet de een niet, dan kun je een andere proberen.
Bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn:

  • Maagbloeding is de meest ernstige bijwerking. Dit is een groter risico als je boven de 65 bent, of een duodenum- of maagzweer hebt. Stop met de medicijnen en ga naar een dokter als je problemen met je spijsvertering ontwikkelt, buikpijn krijgt of als je overgeeft of bloed bij de ontlasting hebt. Lees altijd de bijsluiter zodat je weet op welke signalen je moet letten.
  • Sommige mensen met astma, hoge bloeddruk, nierfalen en hartfalen kunnen beter geen ontstekingsremmers gebruiken.
  • Sommige ontstekingsremmers zijn er ook in gel- of crèmevorm zodat  je ze op het aangetaste gewricht kunt smeren. Vergeleken met tabletten kunnen gels minder goed werken.  Daar staat tegenover dat het werkzame bestanddeel heel lokaal werkt, minder in de bloedbaan terecht komt en dat er een veel kleiner risico is op bijwerkingen.

Codeïne
Codeïne wordt soms gecombineerd met Paracetamol voor extra pijnverlichting. Obstipatie is een gebruikelijke bijwerking van codeïne. Om obstipatie te voorkomen, drink veel en gebruik een vezelrijk dieet.

Injecties met corticosteroïden
Een directe injectie in het gewricht is een optie als het gewricht ernstig ontstoken is.

Hyaluronzuur
Regelmatige injecties met hyaluronzuur direct in het gewricht zijn een relatief nieuwe behandeling. De precieze manier waarop het werkt is onduidelijk. Het kan helpen met het ‘doorsmeren’ en ‘schokdempen’ van een beschadigd gewricht. Het kan ook cellen die kraakbeen maken stimuleren. Vervolgonderzoek is nodig om de rol van deze behandeling te verhelderen. Op dit moment wordt het regelmatig gebruikt als de symptomen ernstig zijn, vooral in de knie.

Glucosamine en chondroïtine
Dit zijn populaire behandelingen geworden. Ze worden als voedingssupplementen geclassificeerd en niet als medicijnen. Je kan ze bij gezondheidswinkels en apotheken kopen. Glucosamine en chondroïtine zijn stoffen die een deel van de opbouw van normaal kraakbeen vormen. Ze kunnen een rol hebben in het maken en behouden van kraakbeen. De theorie is dat het nemen van deze supplementen kan helpen om de schade aan het kraakbeen te verbeteren en te herstellen. Dat is zeker nog niet eenduidig bewezen.

Wel blijkt uit onderzoek dat bij artrose met name aan de grote gewrichten (knie, heup etc.) bij ongeveer 60-70% van de mensen vermindering van de pijn optreedt bij langer durend dagelijks gebruik van deze stoffen. Hoe dat precies werkt weten we niet. En ook niet of deze stoffen de artrose kunnen vertragen. Het is zeker de moeite waard om te kijken of deze stoffen voor jou werken. Is er na 3 maanden gebruik geen enkele verbetering in de pijn dan kun je aannemen dat deze voedingssupplementen helaas bij jou geen baat hebben (je kunt dan stoppen).

Avocado-/sojaboonolie
Er is onderzoek gedaan naar extract met een combinatie van een derde avocado-olie en twee derde sojaboonolie. Hieruit blijkt dat sommige mensen met artrose na enige tijd minder pijn hadden en minder pijnstillers nodig hadden dan daarvoor. Het is niet duidelijk hoe het werkt. Er wordt gedacht dat onderdelen uit dit extract een beschermend effect op de gewrichten hebben. Er zijn inmiddels capsules met deze combinatie van stoffen als voedingssupplement op de markt. Verder onderzoek is nodig om de rol van dit product te verhelderen.

Operatie bij artrose
Bij de meeste mensen is de artrose niet ernstig genoeg om baat te hebben bij operatie. Maar soms kan een gewricht ernstig aangetast zijn. Dan kan er sprake van komen dat een gewrichtsvervangende operatie uitgevoerd gaat worden. Inmiddels is er al heel veel ervaring met heup- en knievervangende operaties. Het succespercentage is hoog. Maar – zoals elke operatie – de ingreep is niet geheel zonder risico.