Atopisch eczeem

Ook wel genoemd: 
Constitutioneel eczeem

Wat is atopisch eczeem?

Eczeem wordt ook wel dermatitis of huidontsteking genoemd. Er zijn verschillende vormen van eczeem. Atopisch eczeem is een van de meest voorkomende. Dit eczeem vertoont een typisch patroon van ontstekingen aan de huid, die zorgen voor de klachten.

Het woord ‘atopisch’ staat voor aanleg van iemand om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving (‘allergie’). Toch is atopisch eczeem zeker geen ‘gewone allergie’. Mensen met atopisch eczeem hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van andere ‘atopische’ ziektes, zoals astma, voedselallergie en hooikoorts.

Wat zijn de verschijnselen van atopisch eczeem?

  • De huid voelt meestal droog aan.
  • Sommige delen van de huid worden rood en geïnfecteerd. Meestal zien we dat bij de ‘scharnierende delen’ van het lichaam, zoals bij de ellebogen en de polsen en in de knieholtes. Maar eigenlijk kun je er overal op je lichaam last van krijgen. Bij baby’s komt atopisch eczeem ook regelmatig voor in het gezichtje.
  • Een huidontsteking zorgt voor jeuk. Als je vervolgens vaak krabt, dan zal de huid op die plaatsen dikker worden.
  • Soms komen er blazen op de ontstoken huid en komt daar vocht uit.
  • Huidontstekingen kunnen tot ernstige infecties leiden.

Over het algemeen ‘vlamt’ ontstoken huid van tijd tot tijd op, om daarna weer enige tijd tot rust te komen. De sterkte en de duur van de ‘aanvallen’ verschilt van persoon tot persoon en zelfs van moment tot moment bij dezelfde persoon.

  • Bij een milde vorm van atopisch eczeem verschijnen er slechts zo af en toe wat kleine ontstekingsvlekken.Meestal in de knieholte of langs de polsen en de ellebogen.
  • Bij heftiger vormen van atopisch eczeem zullen de ‘aanvallen’ vaak langer duren dan een week en op vele plekken van het lichaam ontstekingsvlekken veroorzaken. Dit kan heel vervelend zijn.
  • Veel mensen met atopisch eczeem hebben vaak een vorm tussen mild en heftig in.

Bij wie komt atopisch eczeem voor?

Het begint meestal bij kinderen jonger dan 4 jaar. Het komt bijna niet voor dat je nog atopisch eczeem krijgt als je ouder bent dan 20 jaar. Bekend is dat zeker 1 op de 5 kinderen in de lagere schoolleeftijd een of andere vorm van atopisch eczeem heeft. We zien echter dat halverwege de tienerjaren bij 2 van de 3 kinderen de ‘eczeemaanvallen’ grotendeels of zelfs volledig verdwenen zijn.

Toch is het niet mogelijk om te voorspellen welke kinderen ook als volwassenen later nog last blijven hebben van atopisch eczeem. Onder volwassenen heeft gemiddeld 1 op de 20 personen last van atopisch eczeem. In Nederland zijn dat rond de 145.000 mannen en ruim 155.000 vrouwen. Het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen bedraagt in Nederland op dit moment rond de 100.000 per jaar.

Wat veroorzaakt atopisch eczeem?

De oorzaken zijn niet bekend. Het lijkt erop dat de olieachtige bouwstoffen die deel uitmaken van de huid die een natuurlijke barrière vormen, bij mensen met atopisch eczeem minder aanwezig zijn. De huid verliest daardoor eerder vocht en wordt droog. Ook kunnen door sommige cellen van het immuunsysteem bepaalde chemische stoffen onder de huid worden afgegeven, waardoor de ontsteking ontstaat.
Dat kán. Maar het is niet bekend waaróm dat gebeurt. Erfelijke omstandigheden spelen een rol. Atopisch eczeem komt voor bij 70-80% van de kinderen waarvan ook beide ouders atopisch eczeem hebben. Voor kinderen waarvan één van de ouders atopisch eczeem heeft, is dat 50-60%.
De precieze genetische oorzaak van dit ‘overerven’ is niet bekend. We weten niet welke genen ervoor verantwoordelijk zijn, ook niet welke invloed ze hebben op de huid, enzovoorts.