Auto Immuun Hepatitis

Ook wel genoemd: 
Geelzucht

Wat doet de lever?

De lever ligt rechtsboven in de buik. Hij heeft een heleboel functies. Zoals:

  • Opslaan van glycogeen (brandstof voor het lichaam) dat wordt gemaakt uit suikers. Heeft het lichaam brandstof nodig, dan worden de glycogeen afgebroken in glucose (druivensuiker). Dit wordt vervolgens via de bloedbaan verder vervoerd door het lichaam.
  • Verwerken van voedingsstoffen tot vetten en proteïnen (= eiwitten).
  • Aanmaken van eiwitten die noodzakelijk zijn om het bloed te laten stollen.
  • Verwerken en opnemen van eventuele medicijnen die je inneemt.
  • Zorgen dat alcohol, vergif en giftige stoffen uit het lichaam worden verwijderd of afgebroken.
  • Aanmaken van gal dat van de lever naar de darmen gaat en helpt om m.n. vetten te verwerken.

Wat is auto immuun hepatitis?

Hepatitis (geelzucht) betekent: infectie aan de lever. Er zijn heel veel oorzaken voor aan te wijzen. Veel alcohol drinken bijvoorbeeld. Maar ook infecties en diverse virussen kunnen hepatitis veroorzaken.

Auto immuun hepatitis is een vorm van chronische hepatitis, die redelijk zeldzaam is. Met chronisch wordt bedoeld, dat de geelzucht steeds (of in elk geval voor heel lange tijd) aanwezig is. Door de chronische ontsteking worden de levercellen beschadigd en kunnen er serieuze problemen ontstaan.

Wat is de oorzaak van auto immuun hepatitis?

Dat is niet duidelijk. Men gaat uit van een auto-immuunziekte. Om dit te begrijpen, moet je – om te beginnen – weten dat het immuunsysteem van het lichaam je beschermt tegen infecties door bacteriën, virussen en andere ‘lichaamsvreemde aanvallers’. Bij mensen met een auto-immuunziekte valt het immuunsysteem ook eigen lichaamsonderdelen aan, alsof het lichaamsvreemde cellen zijn. Daardoor ontstaan ontstekingen en vaak wordt een deel (of delen) van het lichaam (vaak organen) beschadigd.

Het immuunsysteem omvat witte bloedlichaampjes en speciale eiwitten die lichaamsvreemde stoffen en materialen aanvallen en vernietigen. Er bestaan veel verschillende auto-immuunziektes. De symptomen (kenmerken) van die ziektes verschillen vaak heel sterk. Dat is afhankelijk van het deel of de delen van het lichaam die door het immuunsysteem worden ‘aangevallen’.

Bij sommige auto-immuunziektes zijn het de eiwitten die de schade veroorzaken. In het geval van auto immuun hepatitis zijn het evenwel met name bepaalde witte bloedcellen (lymfocyten) die de schade aanrichten. Zij vallen de levercellen (hepatocyten) aan en veroorzaken ontstekingen en schade.

Het is niet helemaal bekend waardoor een auto immuun hepatitis of überhaupt andere auto-immuunziektes ontstaan. Om de een of andere reden valt het immuunsysteem plotseling lichaamseigen weefsels aan. Er zijn verschillende theorieën waarom dit gebeurt. Door een virus bijvoorbeeld. Of door contact met een chemische stof. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

De aanleg voor auto-immuunziektes blijkt bij sommige mensen ook erfelijk te zijn. Denk je dat bij jou die mogelijkheid bestaat, dan is het goed – als je kinderen wilt – om vooraf door een arts een onderzoek te laten doen.

Wie krijgt auto immuun hepatitis?

Auto immuun hepatitis komt niet veel voor. De incidentie is ongeveer 170 patiënten op 1 miljoen inwoners in Noord Europa. In Nederland zijn dit er tussen 2500 en 3000.  Ongeveer 80-90% van alle patiënten is vrouw. Toch kan auto immuun hepatitis ook bij kleine kinderen en ouderen voorkomen.

Mensen met auto immuun hepatitis hebben vaak ook een grotere kans op een andere auto-immuunziekten.