Auto Immuun Hepatitis behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Geelzucht

Welke behandeling is mogelijk tegen auto immuun hepatitis?

Behandeling is er in eerste instantie op gericht om de ontsteking te verminderen en de verkeerde werking van het immuunsysteem te onderbreken, met speciale  immunosuppressieve (afweer onderdrukkende) medicijnen.

  • Meestal wordt begonnen met corticosteroïden (vaak Prednison). Corticosteroïden zijn vaak goed als ontstekingsremmers. In het begin is vaak een grote hoeveelheid nodig. In de loop van een aantal weken kan die hoeveelheid verlaagd worden. Het is de bedoeling, dat de kleinst mogelijke hoeveelheid medicijnen wordt gevonden, waarmee de ontsteking onder controle is te houden. Dat zal van persoon tot persoon verschillend zijn.
  • Azathioprine is een afweeronderdrukkend medicijn dat op een andere manier werkt dan corticosteroïden. Het wordt soms gebruikt in combinatie met corticosteroïden. Met Azathioprine mag niet gestart worden voordat de ontsteking (met corticosteroïden) onder controle is gebracht.
    Een corticosteroïd in combinatie met Azathioprine werkt beter dan de beide medicijnen apart. De hoeveelheid corticosteroïden kan daardoor verlaagd worden. Eventuele bijwerkingen van corticosteroïden kunnen daardoor voorkomen worden.

Een corticosteroïd of Azathioprine kan soms ook alleen worden gebruikt. Dat hangt vaak van de omstandigheden af. Bijvoorbeeld van de conditie waarin de patiënt verkeert of hoe er op de behandeling wordt gereageerd en welke bijwerkingen er eventueel optreden.

Meestal werkt de behandeling goed. De ontsteking wordt een halt toegeroepen en binnen een paar maanden verminderen de verschijnselen. Het zal echter zeker een jaar of meer duren voordat de ziekte helemaal onder controle is.

Sommige bijwerkingen van medicijnen kunnen lastig zijn. Daarom wordt de hoeveelheid altijd zo laag mogelijk gehouden. Als je weer helemaal ‘de oude’ bent – meestal na een jaar of twee – zal de dokter voorstellen om te proberen met de medicijnen te stoppen. Helaas blijkt dan vaak dat de ziekte terugkomt. Dan moet opnieuw gestart worden met de behandeling. Vaak voor vele jaren achtereen.

Als corticosteroïden en/of Azathioprine niet goed werken (of bijwerkingen geven) dan kunnen mogelijk andere afweeronderdrukkende medicijnen geprobeerd worden, zoals Cyclosporine of Tacrolimus.

Levertransplantatie zal toegepast worden bij de kleine groep mensen waarbij geen enkel medicijn helpt. Ook komen hiervoor personen in aanmerking die in een later stadium van de ziekte zijn, met leververschrompeling en uitval van de leverfuncties. De levensverwachtingen op langere termijn zijn goed na een levertransplantatie.

Dieet en alcohol

Voor de meeste mensen met auto immuun hepatitis geldt dat ze een ‘normaal, gezond dieet’ moeten aanhouden. Uiteraard bij voorkeur geen alcohol drinken.
Héb je al een leverontsteking, dan zal alcohol het risico op een snelle ontwikkeling van levercirrose absoluut versterken.