Auto Immuun Hepatitis diagnose

Ook wel genoemd: 
Geelzucht

Hoe wordt auto immuun hepatitis vastgesteld?

Als symptomen doen vermoeden dat je geelzucht hebt, dan zal je dokter over het algemeen een aantal onderzoeken (laten) uitvoeren om bevestigd te krijgen dat het echt geelzucht is en wat de oorzaak is.

De onderzoeken bestaan meestal uit:

  • Bloedtesten. Ook wel leverfunctietesten genoemd. Hierbij wordt de werking gemeten van enzymen (chemische stoffen) en van andere bestanddelen die in de lever worden aangemaakt. Dit geeft een algemeen beeld of de lever is ontstoken en/of hoe goed hij nog werkt. Met leverfunctietesten kan aangetoond worden of je geelzucht hebt. Ze geven echter geen beeld van hoe je er aan komt .
  • Eventueel kan een echo gemaakt worden.
  • Andere bloedtesten kunnen de aanwezigheid van diverse autoantigenen meten, die voorkomen bij verschillende auto-immuunziektes. Bijvoorbeeld: antinucleaire antigenen of glad spierweefsel antigenen. Sommige van deze autoantigenen treden op bij auto immuun hepatitis en zijn dus een ‘bewijs’ dat dit de oorzaak van de geelzucht is.
  • Biopsie. Via een punctie kan een klein stukje van de lever worden afgenomen. Dit wordt vervolgens bekeken onder een microscoop. Een ontsteking of verschrompeling van de lever kan hiermee worden aangetoond. De soorten cellen die bij leverontsteking betrokken zijn geven duidelijkheid of er sprake is van auto immuun hepatitis. Ze zorgen er ook voor dat andere soorten van geelzucht uitgesloten kunnen worden.