Auto Immuun Hepatitis symptomen

Ook wel genoemd: 
Geelzucht

Wat zijn de symptomen van auto immuun hepatitis?

In de meeste gevallen worden de symptomen in de loop van de weken en maanden steeds sterker.
In het begin ontstaat meestal vermoeidheid, je helemaal niet lekker voelen, een pijnlijk gevoel in de buik rondom de lever, pijn in de gewrichten en de spieren.

Als de leverontsteking verergert, word je ‘geel’. Dat merk je het eerst aan het oogwit, dat geel wordt. Dit wordt veroorzaakt door de chemische stof bilirubine, die wordt aangemaakt in de lever. In bepaalde omstandigheden (bij ontstekingen) komt overtollig bilirubine in het bloed. Gevolg (behalve geel worden) is ook dat je plas donkerder van kleur wordt, de stoelgang lichtgekleurd wordt en dat je last kunt krijgen van jeuk.

Zonder behandeling, zal een langdurige infectie ervoor zorgen dat de lever beschadigd raakt. Dit wordt cirrose genoemd. Daarbij zal de lever als het ware ‘verschrompelen’. Dat kan leiden tot ernstige problemen, vooral als de leverfuncties helemaal wegvallen.
Zie hiervoor onze folder ‘Cirrose’.

Soms ontwikkelen de symptomen zich heel snel. We spreken dan van een ‘acute hepatitis’ (met acuut bedoelen we dan: plotseling of in korte tijd ontstaan). Daarbij kan plotseling koorts optreden, maar ook buikpijn, een ziek gevoel en overgeven.
In sommige gevallen gaat deze acute hepatitis over in een chronische hepatitis. In andere gevallen ontwikkelt de acute hepatitis zich heel sterk en snel en veroorzaakt het leverproblemen.

De tijd tussen de eerste aanval en de uiteindelijke cirrose zal, zonder behandeling, van persoon tot persoon anders zijn. Wel staat vast dat de meeste mensen met auto immuun hepatitis – zonder behandeling – niet langer dan 10 jaar te leven hebben. Uiteindelijk zullen zij sterven aan de gevolgen van levercirrose. Wordt er op tijd begonnen met behandelen, dan kan de ontsteking meestal onder controle gebracht worden en zijn de vooruitzichten goed. De meeste mensen hebben dan goede levensverwachtingen.