Baarmoederkanker diagnose

Ook wel genoemd: 
Uteruscarcinoom

Hoe wordt endometriumkanker gediagnosticeerd en beoordeeld?

Ter bevestiging van de diagnose
Een arts zal meestal een vaginaal onderzoek doen als je symptomen hebt die het gevolg kunnen zijn van endometriumkanker. Hij of zij kan een vergrote baarmoeder voelen. Daarnaast wordt ander onderzoek gedaan:

  • Echografie van de baarmoeder. Een echografie is een veilig en pijnloos onderzoek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om organen en structuren in je lichaam af te beelden. Vaak wordt een uitwendige echo (via de buikwand) gecombineerd met een inwendige echo (via de vagina) om de baarmoeder van alle kanten te bekijken. 
  • Endometriumbiopten.
  • Hysteroscopie. Dit is het via de scoop kijken in de baarmoeder – de scoop wordt via de vagina en de baarmoedermond in de baarmoeder gebracht. Zo kan men de baarmoeder en het slijmvlies bekijken en eventueel biopten nemen van abnormaal uitziende slijmvliesgebieden.

De beoordeling van de omvang en de verspreiding
Als de diagnose endometriumkanker wordt bevestigd moet verder onderzocht worden of de kanker zich heeft uitgezaaid. Er kan dan een CT-scan worden gedaan, een MRI-scan, röntgenonderzoek van de longen, bloedonderzoek, een onderzoek onder verdoving van de baarmoeder, blaas of de endeldarm etc.

(Zie aparte folders die de meeste van deze onderzoeken in detail beschrijven.)

Dit onderzoek wordt ook wel stageringsonderzoek genoemd. Het doel hiervan is om uit te vinden:

  • Hoeveel de tumor gegroeid is en of zij is ingegroeid in de omgevende weefsels of organen zoals de baarmoederhals, blaas of rectum.
  • Of de kanker zich heeft verspreid naar de lokale lymfeklieren (noduli).
  • Of de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam (uitzaaiingen).

Informatie over de stagering levert ook weer informatie over de beste wijze van behandelen en zegt iets over de te verwachten prognose.

Zie de afzonderlijke folder genaamd 'Kanker Fasering en beoordeling' voor details.