Bedplassen praktische tips

Ook wel genoemd: 
Enuresis nocturna

Hier volgen een aantal praktische tips die kunnen helpen.

Luiers
Als je besluit dat ‘het tijd is’, stop dan met het gebruik van luiers. Sommige oudere kinderen hebben nog steeds luiers om in bed terwijl ze ‘proberen’ droog te blijven. Dit geeft hen weinig motivatie om droog te blijven. Zonder luiers bestaat de kans op een nat bed voor een tijdje. Als dit bij jongere kinderen niet werkt, gebruik dan weer luiers en probeer het later nog een keer.

Geduld, geruststelling en liefde
Zoals hierboven aangegeven is het verstandig om, als een tijdje zonder luiers bij een kind van drie geen effect heeft, het later nog eens te proberen. Bij kinderen onder de vijf is in de regel geen behandeling nodig. Probeer het om de paar maanden tot er succes is. Zelfs als je kind nog in bed plast tegen de tijd dat het naar school gaat, is de kans groot dat dit snel overgaat. Het tijstip waarop kinderen ’s nachts droog worden loopt erg uiteen.

Bestraf je kinderen niet. Het is niet hun schuld. Sterker nog, ze moeten geprezen worden en extra aandacht krijgen als er verbetering is. Wees alert op veranderingen op school of thuis die je kind stress kunnen bezorgen. Als je kind na een tijdje droog te zijn geweest weer begint met bedplassen, dan kan er een verborgen oorzaak zijn (zoals gepest worden op school, etc.).

Leg het uit
Om ervoor te zorgen dat je kind ’s nachts droog is, heb je de medewerking van het kind nodig. Zodra je kind oud genoeg is om het te begrijpen, kan een simpele uitleg nuttig zijn, bijvoorbeeld: ‘Het lichaam maakt voortdurend water (plas) aan en dat wordt in je blaas opgeslagen. De blaas is als een ballon die zich vult met water. Als de blaas vol is, doen we de ‘kraan’ open. De blaas vult zich ’s nachts terwijl we slapen. De kraan moet echter wakker blijven en we moeten zelf wakker worden als de blaas vol is.’

Verantwoordelijkheid van het kind
Als je kind oud genoeg is (rond vijf of zes jaar), laat het dan helpen bij het verschonen van de lakens. Hoewel het waarschijnlijk sneller gaat als de ouders het doen, reageren veel kinderen positief op verantwoordelijkheid. Het kan ook een extra motivatie zijn om niet in bed te plassen, zodat ze ook de lakens niet hoeven te verschonen. Probeer dit zo normaal mogelijk te integreren in de dagelijkse routine, zonder veel ophef.

Opstaan
Zorg ervoor dat er geen verborgen redenen zijn waarom je kind ’s nachts liever niet opstaat. Bijvoorbeeld angst voor het donker of spinnen, opstaan uit het bovenste bed van een stapelbed. Laat het licht van de badkamer aan.

Drinken
Hoewel het logisch lijkt je kind minder te laten drinken, wordt hierdoor het bedplassen niet verholpen. De blaas moet er aan gewend raken zich te vullen en urine vast te houden. Door je kind gedurende de gehele dag minder te laten drinken, zorg je er juist voor dat de blaas niet leert zijn werk te doen. Een verstandige aanpak is je kind 2-3 uur voor het slapen gaan wel te laten drinken als het dorst heeft, maar geen extra drinken te geven. Beperk het drinken gedurende de rest van de dag niet. De meeste kinderen hebben 6-8 glazen drinken per dag nodig. Zoals hierboven reeds vermeld kan cafeïne in bijvoorbeeld thee of koffie het bedplassen verergeren. Probeer dit soort drinken daarom in de uren voor het slapengaan te vermijden.

Oppakken
Veel mensen maken hun kinderen een paar uur na het slapengaan wakker om hen te laten plassen. Dit heeft echter geen zin en kan er zelfs voor zorgen dat het probleem langer duurt. Het kind moet er aan gewend raken zelf wakker te worden als de blaas vol is. Kinderen herinneren zich vaak niet dat ze zijn opgepakt, en leren er daardoor niet van zelfstandig te handelen. Zorg er echter wel voor dat je kind kort voor het slapengaan naar het toilet gaat.

Verstopping
Als je kind last van verstopping heeft, vraag dan een arts om advies en behandeling. De behandeling van verstopping zorgt er vaak ook voor dat het bedplassen overgaat. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 3 kinderen met verstopping ook in bed plast. Bij 2 op de 3 kinderen waar dat het geval was, hield het bedplassen ook op nadat de verstopping was behandeld.

Uit logeren
Veel mensen maken zich zorgen dat uit logeren voor hun bedplassende kinderen gênant is. Vaak plassen kinderen echter niet in bed als ze bij andere mensen slapen. Als het familielid of de kennis begripvol is kan dat leiden tot een aantal droge nachten. Dit kan een positieve en motiverende ervaring zijn voor het kind.

Praktische maatregelen
Gebruik waterdichte overtrekken voor matras en overtrek en gebruik absorberende lakens. Een vochtinbrengende crème kan worden aangebracht op huid die nat kan worden, om irritatie te voorkomen.