Bekkenontsteking

Ook wel genoemd: 
Ontsteking in het kleine bekken

Wat is de oorzaak van bekkenontsteking?

Bekkenontsteking is een infectie van de baarmoeder en/of eileiders (en soms ook van de eierstokken). De bacteriën die de infectie veroorzaken komen meestal via de vagina of baarmoederhals in de baarmoeder terecht.

Een veel voorkomende oorzaak van bekkenontsteking is een seksueel overgedragen infectie (een SOA: de bacteriën worden bij het vrijen overgedragen). Dit is in ongeveer de helft van de gevallen van een ontsteking in het kleine bekken zo. Een bacterie genaamd chlamydia is de meest voorkomende oorzaak. Gonorroe is een andere oorzaak. In sommige gevallen is er sprake van een infectie door beide bacteriën. Soms kan de bacterie zich langere tijd in de baarmoederhals ophouden zonder symptomen te veroorzaken, alvorens in de baarmoeder terecht te komen. Daarom krijgen sommige vrouwen pas bekkenontsteking een aantal weken of maanden nadat ze seks hebben gehad met een geïnfecteerd persoon.

In sommige gevallen is er geen sprake van een seksuele overdracht. De vagina bevat normaal gesproken verschillende bacteriën. Die zijn gewoonlijk ongevaarlijk en worden niet via seksueel contact overgebracht. Soms veroorzaken deze bacteriën echter bekkenontsteking. De kans dat dit gebeurt is groter na een geboorte of na een ingreep zoals gebruik van instrumenten die in de baarmoeder worden ingebracht (zoals bv een spiraaltje). 

Wie krijgt bekkenontsteking?

Op jaarbasis krijgt ongeveer 1 op de 50 seksueel actieve vrouwen een bekkenontsteking. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen 15 en 25 jaar. De kans op bekkenontsteking is groter als je:

  • Onlangs van seksuele partner bent veranderd, of wisselende seksuele contacten hebt.
  • Al eerder een bekkenontsteking hebt gehad.
  • Onlangs een abortus hebt gehad.
  • Onlangs aan je baarmoeder bent geopereerd.
  • Onlangs een vaginaal voorbehoedsmiddel hebt ingebracht.

Kan een ontsteking in het kleine bekken worden vermeden?

Het gebruik van een condoom tijdens seks kan je beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. De kans op infectie wordt groter naarmate je vaker van seksuele partner wisselt.

Kan het weer gebeuren?

Ongeveer 20% van de vrouwen met bekkenontsteking krijgt het meerder keren, meestal binnen twee jaar. De redenen hiervoor zijn o.a.:

  • Als je seksuele partner niet is behandeld is de kans groot dat je opnieuw geïnfecteerd raakt.
  • Als je de antibiotica niet juist of niet lang genoeg het ingenomen. Het kan dan zijn dat de infectie niet volledig verdwijnt en later opnieuw de kop opsteekt.
  • Als je van seksuele partner wisselt en niet veilig vrijt.
  • Sommige vrouwen zijn vatbaarder voor infecties nadat hun baarmoeder of eileiders tijdens een eerdere bekkenontsteking beschadigd zijn geraakt.

Als je zwanger raakt

Als je ooit bekkenontsteking hebt gehad, raadpleeg dan een arts als je denkt dat de kans bestaat dat je zwanger bent. Als je zwanger bent, dan wordt er in de regel een echo aangeraden om er zeker van de zijn dat de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt.