Bekkenontsteking behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Ontsteking in het kleine bekken

Wat is de behandeling van bekkenontsteking?

De gebruikelijke behandeling is een antibioticakuur van tenminste twee weken. In de meeste gevallen worden er twee antibiotica voorgeschreven, om er zeker van de zijn dat de bacteriën die de ontsteking veroorzaken worden bestreden. Het is belangrijk de gehele kuur af te maken.

Laat het je arts weten als je zwanger bent of wilt worden. Dit kan de keuze van antibiotica beïnvloeden.
Het is belangrijk geen seks te hebben totdat jij en je seksuele partner de behandeling hebben afgemaakt.

Moet mijn partner ook worden behandeld?

Ja. Ook andere seksuele partners in de afgelopen zes maanden moeten worden onderzocht op aanwezigheid van de infectie. (Als je de afgelopen zes maanden geen seks hebt gehad, dan moet je laatste seksuele partner worden onderzocht, hoe lang geleden het ook is geweest). Los van de resultaten van deze onderzoeken wordt er meestal een antibioticakuur aangeraden, omdat:

  • Een aanzienlijk deel van de gevallen van bekkenontsteking door chlamydia worden veroorzaakt, een bacterie die vaak tijdens seks wordt overgedragen.
  • Mannen hebben vaak geen symptomen van chlamydia, maar kunnen de bacterie wel overdragen.
  • De test van chlamydia is niet 100% waterdicht. Behandeling zorgt ervoor dat iedere mogelijke infectie wordt bestreden.
  • Als je seksuele partner besmet is en niet wordt behandeld, dan kan die partner chlamydia weer op jou overbrengen nadat jij bent behandeld.