Bekkenontsteking complicaties

Ook wel genoemd: 
Ontsteking in het kleine bekken

Wat zijn de mogelijke complicaties van bekkenontsteking?

In de meeste gevallen is er geen sprake van complicaties, en als dat wel het geval is, dan zijn ze gemakkelijke te behandelen. Mogelijke complicaties zijn o.a.:

  • Moeite met zwanger worden (onvruchtbaarheid). Bekkenontsteking kan littekenweefsel of schade aan de eileiders veroorzaken, los van de vraag of er sprake is van symptomen.
  • Een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als je zwanger wordt. (Dit is een zwangerschap die zich ontwikkelt in een eileider en die voor serieuze problemen kan zorgen.) Ook dit heeft te maken met de schade aan de eileiders als gevolg van de infectie. Als je bekkenontsteking hebt en zwanger raakt, dan heb je minder dan 10% kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 
  • In ongeveer 20% van de gevallen is er sprake van chronische pijn. Vaak is er ook sprake van pijn tijdens het vrijen.
  • De kans op complicaties tijdens zwangerschap, zoals een miskraam, een te vroege geboorte en een doodgeboren kind, zijn groter bij vrouwen met onbehandelde bekkenontsteking.
  • Het syndroom van Reiter. Dit is een weinig voorkomende oorzaak van artritis (gewrichtsontsteking) in combinatie met een oogontsteking. Het is een zeldzame complicatie van bekkenontsteking. Men vermoedt dat het komt omdat het immuunsysteem in sommige gevallen ‘overreageert’ op de bekkenontsteking, de afweerreactie uit zich dan op andere plaatsen in het lichaam.

Als behandeling binnen 2-3 dagen na het vaststellen van de symptomen wordt gestart, is de kans op complicaties kleiner. Dat kan als de symptomen plotseling komen opzetten. Bij sommige vrouwen met bekkenontsteking is er echter nauwelijks van symptomen sprake. De infectie kan zich enige tijd ontwikkelen alvorens te worden ontdekt en behandeld.