Beroerte prognose

Ook wel genoemd: 
CVA

​Wat zijn de lange termijn effecten van een CVA?

Soort en mate van invaliditeit veroorzaakt door een CVA kan sterk variëren. Dit hangt af van de omvang van de schade aan de hersenen.

Aan een grote CVA kan je overlijden. Een kleine CVA kan kleine problemen veroorzaken, die volledig over kunnen gaan na verloop van tijd. Meestal liggen de effecten ergens tussen deze twee uitersten in.

De problemen die kunnen optreden kunnen één of meer van de volgende zaken zijn:

  • Zwakte van een lichaamshelft. Dit kan leiden tot problemen met lopen als een been is getroffen of problemen om een arm of hand correct te gebruiken.
  • Problemen met evenwicht en coördinatie.
  • Slikproblemen zijn veelvoorkomend. In sommige gevallen kan dit gevaarlijk zijn aangezien voedsel daardoor in de luchtpijp terecht kan komen. Daarom wordt bij iedereen met een CVA altijd een ‘sliktest’ gedaan voordat je mag eten of drinken Als er ernstige problemen zijn met slikken dan krijg je een sonde naar je maag (een buisje waardoor het voedsel kan worden toegediend).
  • Spraak-en communicatieproblemen. Dit kan variëren van moeite met het vinden van de juiste woorden of de draad van de zin kwijtraken. Ook kan het begrip van taal, spreken, lezen, of schrijven beïnvloed zijn en er kunnen articulatieproblemen optreden.
  • Moeite met zien. Visusproblemen (problemen bij het zien) ontstaan als die hersendelen worden getroffen die het ‘zien’ verzorgen. Zo treedt bijvoorbeeld soms dubbelzien op of is er verlies aan blikveld (de helft van het blikveld valt weg).
  • Problemen met mentale processen. Bijvoorbeeld moeilijkheden bij het leren, concentreren, onthouden, enz.
  • Ongecontroleerde emoties. Bijvoorbeeld na een beroerte kunnen sommige mensen spontaan gaan huilen of lachen soms zonder duidelijke reden.
  • Vermoeidheid.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat kan optreden na een CVA. Elke CVA is anders en de effecten moeten individueel worden besproken.

In de eerste weken na een CVA wordt de zwelling en ontsteking rond het beschadigde hersenweefsel minder. Sommige symptomen kunnen dan verbeteren. Na verloop van tijd kunnen andere delen van de hersenen gaan compenseren voor het beschadigde deel. Met goed herstel en passende  herapie kan er een geleidelijke verbetering optreden.

Van degenen die een CVA overleven is ongeveer 30% (weer) volledig onafhankelijk binnen drie weken. Dit loopt op tot ongeveer 50% binnen zes maanden. Het komt echter vaak voor dat er een zekere mate van invaliditeit blijft.