Blaasjeseczeem

Ook wel genoemd: 
Pompholyx

Wat is blaasjeseczeem?

Blaasjeseczeem is een soort eczeem dat de handen en voeten treft en kleine blaasjes en irritatie veroorzaakt. (Eczeem is een aandoening die huidontsteking veroorzaakt; zie de speciale artikel over deze aandoening). Het is ook bekend onder de namen dyshidrotisch eczeem, of acrovesiculeus eczeem (aan de handen en voeten). Andere namen zijn ‘cheiroblaasjeseczeem’ als het de handen treft en ‘pedoblaasjeseczeem’ als het de voeten treft. We gebruiken in deze artikel verder de term blaasjeseczeem.

Wat is de oorzaak van blaasjeseczeem?

De exacte oorzaak is niet bekend (net als bij eczeem). Er lijken echter factoren te zijn die de oorzaak of aanleiding van deze aandoening kunnen zijn:

  • Metalen zoals nikkel en kobalt (op de huid of in het eten).
  • Een antibioticum genaamd Neomycine (dit wordt niet veel gebruikt).
  • Bepaalde stoffen, bijvoorbeeld parfum.
  • Een schimmelinfectie van de huid (zie hierna).
  • Emotionele stress.

Blaasjeseczeem kan verergeren door alles wat de huid irriteert, bijvoorbeeld wasmiddelen, bepaalde oplosmiddelen en water (als er sprake is van veelvuldig of langdurig contact met water).

Wie krijgt blaasjeseczeem?

Blaasjeseczeem treft ongeveer 10% van de mensen met eczeem op hun handen. Het komt minder voor na de middelbare leeftijd of bij oudere mensen.

Wat zijn de symptomen?

In het begin vormen zich kleine blaasjes op de huid van de handen of voeten, op de handpalmen of vingers (vaak aan de zijkanten van de vingers), en op de voetzolen en tenen. De blaasjes kunnen jeuken en branderig aanvoelen. Soms vormen de kleine blaasjes samen grotere blaasjes.
Als de de blaasjes beginnen te genezen, gaat de huid door een ‘droog’ stadium, met barsten of schilfers.
Bij ernstige blaasjeseczeem bij de nagels kunnen de nagels randen krijgen, of er kan een zwelling zijn aan het begin van de nagel (genaamd ‘paronychia’).
In sommige gevallen kunnen de blaasjes of barsten op de huid geïnfecteerd raken. In dat geval kan zich pus vormen in de blaasjes of barsten. Of er kan sprake zijn van verhoogde roodheid, pijn, zwelling of korstvorming op de getroffen huid. Als je deze symptomen hebt of de aanwezigheid van een infectie vermoedt, waarschuw dan meteen een arts.

Hoe wordt blaasjeseczeem vastgesteld?

Het wordt vastgesteld op basis van de symptomen en hoe de huid eruitziet.