Bloedarmoede door foliumzuurtekort oorzaak

Ook wel genoemd: 
Anemie door foliumzuurtekort

Wat zijn de oorzaken van foliumzuurtekort?

Meest voorkomende oorzaak is het niet eten van foliumzuur bevattend eten. Dit treedt vaak op bij oudere mensen, maar ook bij alcohol- of drugsverslaafden.
Tijdens de zwangerschap zal de ‘reservevoorraad’ foliumzuur in het lichaam gebruikt worden door de baby. Vooral op het laatst van de zwangerschap bestaat het gevaar van een tekort aan foliumzuur, vooral als je niet goed eet.
Darmproblemen zoals coeliakie (een ontstekingsreactie in de dunne darm, als gevolg van het eten van gluten).
Door bepaalde bloedziekten zoals sikkelcelziekte en thalassemie worden de rode bloedcellen heel snel afgebroken. Met de gewone hoeveelheid foliumzuur kan dit niet worden bijgehouden. Er moet extra foliumzuur worden ingenomen.
Bepaalde medicijnen verminderen de werking van foliumzuur. Bijvoorbeeld: cholestyramine, sulfasalazine, methotrexaat en een aantal medicijnen die bij epilepsie worden gebruikt om aanvallen te onderdrukken. Met die medicijnen moet extra foliumzuur worden ingenomen.

Wat is de behandeling bij foliumzuurtekort?

Je moet – heel eenvoudig – elke dag een foliumzuurtablet innemen, totdat de hoeveelheid foliumzuur in je lichaam voldoende is. Meestal duurt dat een maand of 4. Als je een aangepast dieet volgt, met etenswaren die veel foliumzuur bevatten, kan de periode dat je pillen in moet nemen heel wat korter zijn. Is het tekort niet te wijten aan het eten van te weinig foliumzuur, dan zal de behandeling met pillen voortgezet moeten worden. Heb je bijvoorbeeld sikkelcelziekte, dan zul je je hele verdere leven foliumzuurtabletten moeten slikken.

Foliumzuur en zwangerschap

Slikken van foliumzuurtabletten wordt aangeraden tijdens minstens de eerste 12 weken van de zwangerschap. Ook als je gezond bent en voldoende voedsel met foliumzuur eet. Door het gebruik van extra foliumzuur wordt de kans op een kind met een open ruggetje enorm verkleind. Het is zelfs nóg beter, als je al met het slikken van foliumzuur start vóórdat je zwanger raakt. Foliumzuurtabletten kun je bij elke drogist en apotheek kopen.
Voor de meeste vrouwen geldt een hoeveelheid van 400 microgram (0.4 mg) per dag.
Is het risico op het krijgen van een kind met een open ruggetje groter, dan moet de hoeveelheid groter zijn (tot 5 mg per dag. Dit zal op doktersvoorschrift moeten zijn).

Het risico is groter, als:

  • Er bij een vorige zwangerschap bij de baby een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en/of wervelkolom is opgetreden.
  • Jijzelf, je partner, vader, moeder broer of zus een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en wervelkolom heeft.
  • Je coeliakie hebt, suikerziekte, sikkelcelziekte, of thalassemie.
  • Je bepaalde medicijnen tegen epilepsie inneemt (vraag je (huis-) arts).