Bloedarmoede door gebrek aan ijzer behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
IJzergebreksanemie

Wat is de behandeling van ijzergebreksanemie?

In de meeste gevallen worden ijzertabletten voorgeschreven om de bloedarmoede te behandelen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen ook andere behandelingen worden aangeraden.

IJzertabletten
Er zijn verschillende soorten ijzertabletten of ijzerdrankjes beschikbaar. Een arts kan je hierover raad geven. De lengte van de kuur kan af van de ernst van de bloedarmoede. Een bloedonderzoek na een paar weken laat zien of de behandeling aanslaat. Als het bloed weer normaal is, moet je tenminste nog drie maanden doorgaan met de behandeling, om ervoor te zorgen dat er een ijzerreserve in je lichaam wordt opgebouwd.

Sommige mensen krijgen last van bijwerkingen, bijvoorbeeld: misselijkheid, je maag kan ‘van slag’ raken, obstipatie (verstopping) of juist diarree. Stop dan niet met de behandeling, maar overleg met je arts die je adviezen kan geven hoe met de bijwerkingen om te gaan of hoe ze te verminderen:

  • Neem de tabletten in tijdens maaltijden. Voedsel vertraagt echter wel de opname van ijzer, dus het kan langer duren voordat je genezen bent.
  • Neem een lagere dosering, maar ook hier zal het dan langer duren alvorens je genezen bent.
  • Drink in het geval van obstipaie voldoende voldoende water en neem regelmatig lichaamsbeweging.
  • Soms kan de ene soort tabletten vervangen worden door een andere soort waar je minder bijwerkingen van hebt (dat wisselt van persoon tot persoon. IJzertabletten kunnen je stoelgang zwart kleuren. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. Soms wordt het echter verward met bloed in de stoelgang als gevolg van een interne bloeding.

Houdt medicijnen en dus ook ijzertabletten altijd uit de buurt van kinderen. Een overdosis ijzer kan bij kinderen (die kunnen denken dat het snoepjes zijn) gevaarlijk zijn.