Borstontsteking

Ook wel genoemd: 
Mastitis

Wat is mastitis?

Mastitis is een ontsteking van de borst, meestal veroorzaakt door een infectie. Het komt het meest voor bij borstvoedende vrouwen. Het treedt meestal op binnen de eerste paar weken na start van de borstvoeding. Soms doet het zich voor als je plotseling stopt met borstvoeding en de borsten zich nog wel vullen met melk. Mastitis kom soms voor bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Bacteriën in de melkgangen van de borst veroorzaken de infectie. Dit gebeurt vaak door een scheurtje, kloofje of zweer aan de tepel (of vanuit een tepelpiercing), maar sommige vrouwen zonder pijnlijke tepels ontwikkelen toch een mastitis.

Wat zijn de symptomen van mastitis?

Mastitis leidt tot een gebied van hardheid, pijn, roodheid en zwelling van de borst. Het begint vaak in een deel van de borst vlakbij de tepel. Je kunt ook koorts hebben (hoge temperatuur) en je onwel voelen.

Mastitis of afgesloten melkgang?

Een afsluiting van de melkgang komt soms voor bij borstvoedende vrouwen. Ditkan leiden tot een pijnlijk gezwollen gebied in een borst. De er over liggende huid wordt soms rood en ontstoken, maar niet zo intens als bij geïnfecteerde mastitis. Wanneer je de baby voedt kan de pijn toenemen als gevolg van de druk van de melk die zich ophoopt achter de blokkade of afsluiting. Een afgesloten melkgang zal meestal binnen 1-2 dagen verdwijnen en symptomen zullen dan ook weggaan. Maar somsgeïnfecteerd en ontwikkelt zich een mastitis. Mastitis kan zich dus ontwikkelen als een complicatie van een afgesloten melkgang, maar kan ook zonder afsluiting in een melkgang optreden.

Een afsluiting van een melkgang kan sneller overgaan door de baby vaker uit de getroffen borst te laten drinken en zachtjes de borst te masseren, terwijl je voeding geeft.

Wat is de behandeling van mastitis?

Infectieuze mastitis wordt meestal behandeld met een antibioticakuur. Een lichte mastitis kan ook vanzelf over gaan. Als je een gevoelig, gezwollen gebied in je borst opmerkt wanneer je borstvoeding geeft, kan het ofwel een afsluiting van een melkgang zijn of de ontwikkeling van een mastitis zijn. Je kunt het een paar dagen aanzien. Nemen de klachten toe dan kan je arts een antibioticum voorschrijven. Na start met de kuur gaat de infectie meestal binnen een paar dagen over.

Zijn er eventuele complicaties?

Af en toe kan zich een abces vormen in een besmet deel van de borst. Een abces is een ophoping van etter. Dit veroorzaakt een stevige, rode, gevoelige knobbel. Het pus in een borstabces moet middels een naald met een spuit erop worden verwijderd.

Nog enige opmerkingen over mastitis

  • Als je borstvoeding geeft, blijven dan ook voeden uit de getroffen borst. Probeer na elke voeding de eventuele resterende melk uit de borst te masseren. Voeding vanuit een geïnfecteerde borst is niet schadelijk voor de baby. (Als de baby bacteriën uit een besmette borst doorslikt, worden deze gedood door het zuur in de maag van de baby).
  • De arts zal kiezen voor een antibioticum dat gecombineerd kan worden met borstvoeding en wat niet schadelijk is voor de baby.
  • Je kunt pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen slikken om de pijn en koorts te verminderen.
  • Een baby kan weigeren om uit de getroffen borst te drinken aangezien de smaak van de melk een beetje kan veranderen. Als dit gebeurt, voedt dan uit de andere borst.