Borstpijn

Ook wel genoemd: 
Mastalgie

Welke soorten van pijn in de borsten zijn er?

Pijn aan de borsten wordt meestal onderverdeeld in:

  • Cyclische pijn – waarbij de pijn te maken heeft met de menstruatiecyclus. Deze pijn komt meestal in de tweede helft van de maandelijkse cyclus voor, en wordt erger in de dagen vlak voor de menstruatie
  • Niet-cyclische pijn – waarbij de pijn los staat van de menstruatiecyclus.

Tot 60-70% van de vrouwen krijgt gedurende hun leven op een bepaald moment last van borstpijn. In ongeveer tweederde van de gevallen gaat het om cyclische pijn, en in ongeveer een derde van de gevallen om niet-cyclische pijn. Als je niet zeker weet welk type borstpijn je hebt, kan het de moeite waarde zijn 2-3 maanden een dagboek bij te houden. Noteer op welke dagen je borstpijn hebt en geef aan op welke dagen de pijn zo erg was dat het de kwaliteit van je leven beïnvloedde. Kijk welk patroon er naar boven komt.

Borstpijn en borstkanker

Vrouwen met borstpijn maken zich vaak zorgen dat de pijn wordt veroorzaakt door borstkanker. Het eerste symptoom van borstkanker is echte meestal een pijnloze knobbel. Pijn is in de meeste gevallen niet één van de vroege symptomen. (Vergevorderde borstkanker kan echter wel degelijk pijnlijk zijn.) In nog geen 5% van de gevallen van borstkanker is pijn het eerste symptoom.

Dus hoewel de pijn waarschijnlijk niet wijst op borstkanker, is het wel verstandig je arts te raadplegen als je je zorgen maakt over pijnin je borst(-en) en zeker als (ook) andere symptomen (zoals een knobbeltje) aanwezig zijn. Raadpleeg je arts meteen als je een knobbeltje in een borst voelt.