Borstpijn Cyclische borstpijn

Ook wel genoemd: 
Mastalgie

Cyclische borstpijn

Deze vorm van pijn in de borsten komt veel voor. Het kan op elke leeftijd voorkomen na de eerste menstruatie, maar komt het meest voor tussen de 30 en 50 jaar. Vrouwen die de menopauze hebben gehad en niet meer menstrueren hebben er geen last van.

Wat zijn de symptomen van cyclische borstpijn?

Bij veel vrouwen zijn de symptomen licht. Enig ongemak in de borsten een paar dagen voor de menstruatie kan als normaal worden beschouwd. Bij sommige vrouwen is de pijn echter heftiger en/of houdt langer aan – vanaf 1-2 weken vóór de menstruatie. De 3-5 dagen voor de menstruatie zijn in de regel het ergst. De pijn wordt meestal minder erg nadat de menstruatie op gang is gekomen. De heftigheid kan van maand tot maand variëren.

In de meeste gevallen wordt de pijn in beide borsten gevoeld. Het is meestal erger in de boven- en buitenkant van de borst en kan uitstralen naar de binnenkant van de bovenarm. Als je cyclische borstpijn hebt, dan kunnen je borsten in de week voor de menstruatie groter, gevoelig en enigszins knobbelig worden.

Bij sommige vrouwen wordt de kwaliteit van leven ernstig aangetast. Fysieke activiteiten zoals joggen maken de pijn erger. Ook zaken als kinderen knuffelen en seksuele activiteiten kunnen pijnlijk worden.

Wat is de oorzaak van cyclische borstpijn?
Men vermoedt dat het borstweefsel van vrouwen met cyclische borstpijn gevoeliger is dan normaal voor de maandelijks hormoonveranderingen. Het wordt niet veroorzaakt door een hormoonziekte of een probleem in de borst zelf. Het is op zichzelf niet ernstig, maar kan wel heel vervelend zijn.

Welke behandeling zijn er voor cyclische borstpijn?
Als de symptomen licht zijn, hoeft behandeling niet nodig te zijn. Veel vrouwen zijn gerustgesteld als ze weten dat de borstpijn geen symptoom van kanker of een serieuze borstaandoening is. Het probleem kan ook weer binnen 3-6 maanden vanzelf verdwijnen. Onderzoek toont aan dat dit in ongeveer 30% van de gevallen gebeurt. Bij 60% van de vrouwen bij wie de pijn in eerste instantie verdwenen leek, komt de pijn ergens binnen twee jaar weer terug helaas. Met andere woorden, het probleem kan in de loop van de tijd een aantal keren terugkeren.

Als de pijn ernstiger is, of op dagen dat de pijn heftiger is dan normaal, bestaan de volgende behandelmogelijkheden:

  • Ondersteun de borsten. Draag een ondersteunende beha als je pijn hebt. Bij sommige vrouwen helpt het als ze 24 uur per dag een ondersteunende beha dragen in de week voor de menstruatie. Vermijd als het kan beha’s met metaaldraden. Draag tijdens het sporten een sportbeha.
  • Pijnstillers zoals Paracetamol en Ibuprofen. Neem ze regelmatig in op de dagen dat je pijn hebt.
  • Topicale (lokale) niet-steroïde ontstekingsremmers, bijvoorbeeld Diclofenac- of Ibuprofen-crèmes. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar bij drogist of op recept. Onderzoek toont aan dat deze medicijnen helpen bij cyclische borstpijn. Eén onderzoek toont met name de pijnstillende werking van Diclofenac (lokaal aangebracht) in veel gevallen aan.
  • Geen cafeïne. Volgens sommige vrouwen verergert cafeïne de pijn. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Het kan echter de moeite waard zijn in de week voor de menstruatie geen koffie, thee of cola te drinken om te zien of het helpt.
  • Kijk naar je medicatie. De pil en hormoonvervangende therapie (Hormone Replacement Therapy ofwel HRT) kunnen cyclische borstpijn erger maken. Het kan de moeite waard zijn te overwegen met deze medicijnen te stoppen of alternatieven te gebruiken om te zien of dat helpt.
  • Medicijnen om hormonen te blokkeren. Medicijnen zoals Danazol (hormoonremmer), bromocriptine (Parlodel), tamoxifen (werkt anti-oestrogeen) en goserelin (zoladex of AstraZeneca) kunnen de pijn in de meeste gevallen verzachten. Deze medicijnen verminderen de hoeveelheid vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen, of verminderen hun werking. Je moet ze regelmatig innemen (dus niet alleen als je pijn hebt). Dit soort medicijnen heeft echter vaak wel bijwerkingen. Dat betekent dat ze in meeste gevallen pas worden gebruikt als de pijn erg heftig is en geen van de andere behandelingen het gewenste effect heeft.

NB: Diuretica (plastabletten) waren voorheen populair, maar ze helpen niet omdat de problemen niet door vochtophoping worden veroorzaakt.