Borstpijn Niet-cyclische borstpijn

Ook wel genoemd: 
Mastalgie

Niet-cyclische borstpijn

Borstpijn kan altijd aanwezig zijn, of willekeurig opkomen en weer verdwijnen. Dit type borstpijn heeft niets te maken met de menstruatiecyclus en komt het meest voor bij vrouwen boven de 40 jaar. De pijn kan in slechts één van de borsten voorkomen en zich op één specifieke plek bevinden. Soms wordt de pijn door de volledige borst of borsten gevoeld. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder:

  • Pijn die vanuit het borstweefsel zelf komt zonder dat er sprake is van knobbeltjes, tumoren of andere abnormaliteiten. Het is niet bekend waarom deze pijn voorkomt.
  • Pijn die komt van of uit de borstwand onder de borst in plaats van de borst zelf. Deze pijn wordt in sommige gevallen door problemen met botten of spieren veroorzaakt.
  • In een klein aantal gevallen zijn infecties de oorzaak.
  • Gordelroos kan pijn veroorzaken voordat de uitslag verschijnt.
  • Borsttumoren, kanker en knobbeltjes zijn een weinig voorkomende oorzaak van borstpijn.
  • De oorzaak is vaak niet duidelijk.

Omdat er veel mogelijke oorzaken zijn, is het het beste om je arts te raadplegen.

Wat is de behandeling van niet-cyclische borstpijn?
In veel gevallen verdwijnt de pijn ook zonder behandeling na een paar maanden weer. Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals Ibuprofen, kunnen de pijn verzachten. Lokaal Ibuprofen, etc., kan ook helpen. Andere behandeling zijn ook mogelijk, afhankelijk van de vraag of er een oorzaak wordt gevonden.