Boulimia nervosa

Wat is boulimia nervosa?

Boulimia nervosa (verder aangeduid als boulimia) is een aandoening waarbij je veel over het gewicht en de vorm van je lichaam nadenkt en je gedachten voortdurend met eten bezig zijn. Dat maakt het onmogelijk er een ‘normaal’ eetpatroon op na te houden. Boulimia is één van de aandoeningen die samen een groep eetstoornissen vormen waartoe ook anorexia nervosa behoort. Er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee aandoeningen. In het geval van anorexia nervosa ben je bijvoorbeeld extreem mager, terwijl je in het geval van boulimie waarschijnlijk een normaal gewicht hebt of zelfs iets te zwaar bent.

Hoe weet ik of ik een eetstoornis heb?

Als je ja antwoordt op twee of meer van de volgende vragen, dan kan het zijn dat je een eetstoornis hebt en moet je een arts raadplegen:

  • Laat je jezelf overgeven omdat je ongemakkelijk vol bent?
  • Maak je je zorgen dat je geen controle hebt over hoeveel je eet?
  • Ben je recentelijk (laatste 3 maanden) meer dan 6 kilo kwijtgeraakt?
  • Denk je dat je dik bent terwijl andere mensen zeggen dat je dun bent?
  • Vind je dat eten je leven overheerst?

Wie krijgt boulimia?

Boulimia treft meestal vrouwen tussen 16-40 jaar. In de meeste gevallen begint het rond het 19de levensjaar. In Nederland lijden voor zover bekend 22.000 – 25.000 mensen aan boulimia. Jaarlijks komen er gemiddeld 2200 mensen bij. Het komt heel soms ook voor bij mannen en kinderen. Het komt 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel er de laatste jaren een toename onder jongens en mannen is. Boulimia komt meer voor dan anorexia.

Het kan zijn dat er een erfelijke factor meespeelt, aangezien de kans op boulimia vier keer groter is bij mensen met een familielid dat er ook last van heeft.