Boulimia nervosa behandeling en medicatie

Wat is de behandeling van boulimia?

Het doel van behandeling is:

  • Het risico op schade die door boulimia kan worden aangericht te beperken.
  • Gezond eten aan te moedigen.
  • Gerelateerde symptomen en problemen te beperken.
  • Mensen helpen om zowel lichamelijk als geestelijk sterker te worden.

Veel mensen die hun huisarts raadplegen over boulimia worden doorverwezen naar een gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, instellingen waar o.a. psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, diëtisten en andere deskundigen werkzaam zijn.

Tot de mogelijke behandeling behoren o.a.:

Hulp bij het eten
Het is beter om regelmatig te eten, zelfs als je kleine maaltijden eet, is het beter voor het lichaam om drie keer per dag te eten. Probeer eerlijk te zijn tegenover jezelf (en anderen) over hoeveel je daadwerkelijk eet. Weeg jezelf minder vaak; probeer jezelf maar één keer per week te wegen. Het kan nuttig zijn om een eetdagboek bij te houden waarin je opschrijft wat je allemaal eet.

Psychologische behandelingen
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte psychologische behandeling voor boulimia. Het helpt je te kijken naar de redenen waarom je boulimia hebt ontwikkeld, heeft als doel onjuiste ideeën over je gewicht en lichaam weg te nemen en helpt je om te leren omgaan met emotionele zaken. Deze behandeling kost tijd en kan een aantal maanden duren.

Bij je behandeling kunnen ook andere familieleden betrokken worden om familiezaken de bespreken. CGT is echter niet geschikt voor iedereen. Ongeveer een derde van de mensen stopt ermee voordat de behandeling is afgerond. Andere vormen van psychologische behandeling kunnen ook worden toegepast. 

Medicatie
Je arts kan (ook) medicijnen aanraden. De meeste gebruikte medicijnen zijn SSRI (‘selective serotonine re-uptake inhibitors) antidepressiva. Deze worden gebruikt om depressies te behandelen, maar hogere doseringen van een medicijn genaamd fluoxetine kan ook de aandrang tot eetbuien en overgeven verminderen.

Behandeling van mogelijke lichamelijke of tandheelkundige problemen
Bijvoorbeeld kaliumsupplementen, tandheelkundige verzorging en het niet gebruiken van laxeermiddelen.

Zelfhulpmiddelen
Er bestaan een aantal zelfhulpboeken en handboeken, die strategieën aanbieden om met boulimia om te gaan en het te overwinnen. Sommige mensen hebben hier veel baat bij en kiezen hiervoor in plaats van ‘reguliere’ behandeling. Het is zeker de moeite waard om een zelfhulpboek te raadplegen als er een wachtlijst is voor psychologische behandeling.