Boulimia nervosa oorzaken

Wat is de oorzaak van boulimia?

De exacte oorzaak is niet duidelijk. Sommige mensen geven de media en modewereld de schuld, omdat die het idee propageren dat dun zijn ‘in’ is. Dit kan sommige mensen onder druk zetten om te proberen slank te worden en dit kan leiden tot een eetstoornis.

Er kan ook een genetische factor meespelen die wordt geactiveerd door een stressvolle of traumatische levenservaring. Sommige mensen met boulimia zijn bijvoorbeeld in hun jeugd thuis vaak geconfronteerd geweest met frequente familieproblemen met ruzie en kritiek over en weer. Sommige mensen met boulimia zijn zelfs als kind mishandeld of misbruikt geweest.

Soms wordt boulimia in verband gebracht met een ander psychologisch probleem. (Dat wil zeggen dat boulimia soms een onderdeel is van een breder psychologisch probleem). Zo is de kans op boulimia bijvoorbeeld groter bij mensen met angststoornissen, dwangmatig gedrag, depressie, posttraumatische stress en bij sommige persoonlijkheidsstoornissen.

Men vermoedt dat een stof genaamd serotonine, die zich in delen van onze hersenen bevindt, wellicht iets te maken kan hebben met boulimia. Op een bepaalde manier kunnen één of meer van de bovenstaande factoren, of zelfs onbekende factoren, leiden tot een lage serotoninespiegel.