Boulimia nervosa symptomen en complicaties

Wat zijn de symptomen van boulimia?

Eetbuien en overgeven zijn de hoofdsymptomen en beide gedragingen worden meestal in het geheim gedaan.

Eetbuien wil zeggen dat je herhaalde periodes hebt waarin je grote hoeveelheden eten en/of drinken nuttigt. Bijvoorbeeld, een hele bak ijs het of twee pakken met koekjes, terwijl je geen honger hebt. Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt en bent niet in staat te stoppen met eten. Vaak wordt er zo snel gegeten dat je er fysiek ongemakkelijk van wordt. Dit gebeurt herhaaldelijk. Eetpatronen worden in de regel chaotisch.

Overgeven wil zeggen dat je de effecten van het teveel eten teniet probeert te doen. Bijvoorbeeld door jezelf te laten overgeven, wat het bekendste symptoom is. Niet alle mensen met boulimie doen dit echter. Andere methoden zijn het innemen van grote hoeveelheden laxeermiddelen; extreme lichaamsbeweging; een extreem dieet en zelfs periodes van totale uithongering; gebruik van plastabletten en andere medicijnen zoals amfetaminen.

De reden dat je dit tweeslachtige gedrag vertoont kan soms moeilijk uit te leggen zijn. Vaak kan het te maken hebben met een angst om dik te worden, maar meestal is er meer aan de hand. Allerlei emoties, gevoelens en gedragingen kunnen een rol spelen. Het kan zijn dat het een manier is om op de één of andere manier met je emoties om te gaan.

Wat zijn de lichamelijke problemen die boulimia veroorzaakt?

Je ongebruikelijke eetgewoontes en de methodes die je gebruikt om je eetbuien teniet te doen (zoals overgeven of een overmatige inname van laxeermiddelen) kunnen lichamelijke problemen geven. Niet iedereen ontwikkelt lichamelijke problemen. Vaak komen die wel voor als je het heel vaak doet. Eén of meer van de volgende lichamelijke problemen kunnen zich voordoen:

  • Onregelmatige menstruatie. Veel vrouwen hebben een onregelmatige menstruatie omdat de hormoonspiegels door een slecht dieet kunnen worden beïnvloed. Menstruaties kunnen helemaal stoppen of het kan zijn dat je nooit begonnen bent met menstrueren, met name als de eetstoornis is begonnen toen je nog jong was.
  • Gebrek aan chemisch evenwicht in het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door het veelvuldige overgeven of het excessieve gebruik van laxeermiddelen. Bijvoorbeeld een lage kaliumspiegel kan vermoeidheid, verzwakking, hartritmestoornissen of nierbeschadiging veroorzaken. Een lage calciumspiegel kan tot onwillekeurige spiersamentrekkingen leiden.
  • Darmproblemen kunnen voorkomen als je heel veel laxeermiddelen gebruikt. Laxeermiddelen kunnen de darmspieren en zenuwuiteinden beschadigen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een blijvende constipatie (verstopping) en soms buikpijnen.
  • Opgezwollen handen, voeten en gezicht. Dit komt in de regel door een verstoring in de lichaamsvloeistoffen. De speekselklieren in het gezicht kunnen soms opzetten door het regelmatige overgeven.
  • Tandproblemen kunnen worden veroorzaakt doordat maagzuur uit de maag bij veelvuldig overgeven het email van de tanden aantast.
  • Depressie. Mensen met boulimia voelen zich vaak down. Sommigen raken er zelfs depressief van, iets waarvoor behandeling vaak helpt. Het is belangrijk te praten over mogelijk symptomen van een depressie. Veel mensen raken geïrriteerd of hebben een zwaarmoedige stemming.
  • Psychologische problemen. Deze komen veel voor. Voorbeelden zijn o.a. schuldgevoel en walging na het eten, overgeven, etc. Een lage eigendunk en stemmingswisselingen komen veel voor.