Bovenste luchtweginfecties behandeling en medicatie

Wat is de behandeling van een bovenste luchtweginfectie?

  • Neem paracetamol, ibuprofen of aspirine om de koorts te verminderen (hoge temperatuur), en om spierpijn, lokale pijnen en hoofdpijnen te verminderen. (kinderen onder de 16 liever (kinder-) aspirine nemen.)
    Drink voldoende als je koorts hebt, om uitdroging te voorkomen.
  • Neem voldoende rust om je afweersysteem de gelegenheid te geven de infectie te bestrijden.
    Er is geen ‘snelle oplossing’ voor de hoest. Je moet geduldig zijn tot het weggaat. Hoestmedicijnen die je kan kopen zouden kunnen helpen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze de hoest verminderen. Wel kunnen ze vaak de klachten verlichten. Ze bevatten meestal verschillende ingrediënten. Sommigen bevatten ‘ontstoppers’, die een verstopte neus kunnen verbeteren. Andere bevatten paracetamol, dus wees voorzichtig en gebruik deze niet tegelijkertijd met paracetamoltabletten. Soms wordt je duf van medicijnen, wat wel helpt om wat makkelijker in slaap te komen. Vraag advies bij de apotheek of huisarts.
  • Antibiotica wordt niet vaak voorgeschreven als je een normale goede gezondheid hebt. Je immuunsysteem kan de infectie in het algemeen zelf verhelpen. Antibiotica doden virussen niet. Zelfs als een bacterie de oorzaak is, kunnen antibiotica er weinig aan doen om het herstel van de bovenste luchtweginfectie te bevorderen. Antibiotica kunnen zelfs de symptomen verergeren doordat sommige mensen bijwerkingen krijgen zoals diarree, ziek-voelen of huiduitslag. Antibiotica kunnen voorgeschreven worden als je zieker wordt, of als je al eerder last hebt gehad van (chronische) longziekten. Ze kunnen ook voorgeschreven worden als er zich complicaties ontwikkelen zoals een longontsteking – maar dit is ongebruikelijk als je normaal gesproken gezond bent.