Buikgriep bij kinderen behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Gastro-enteritis

Wat is de beste behandeling van gastro-enteritis bij kinderen?

De verschijnselen zullen meestal binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen, omdat het immuunsysteem van het lichaam de infectie bestrijdt. Voor het geval de verschijnselen aanhouden of erger worden, wordt het volgende aangeraden:

Laat het kind zo veel mogelijk drinken
De bedoeling hiervan is om uitdroging van het lichaam te voorkomen. Of, als de uitdroging al is begonnen, de hoeveelheid vocht weer op peil te brengen. (Let op! Bij uitdrogingsverschijnselen altijd een dokter waarschuwen). Als je kind uitgedroogd is, zal de dokter aangeven hoeveel je het moet laten drinken. Om uitdroging te voorkomen, moet je kind ALTIJD de gewone dagelijks noodzakelijke hoeveelheid drinken. En daar bovenop kun je het kind iedere keer dat het diarree heeft gehad tenminste de hierna aangegeven hoeveelheden laten drinken, om de vloeistoffen die door de diarree verloren zijn gegaan te vervangen:

  • Kinderen jonger dan 2 jaar: 50 tot 100 ml.
  • Kinderen van 2 tot 10 jaar: 100 tot 200 ml.
  • Oudere kinderen: zoveel als ze willen, maar minstens 200 ml.

Heeft je kind overgegeven, wacht dan ongeveer 5 tot 10 minuten en begin dan met drinken geven. Niet te snel, maar wel voldoende: een eetlepel per 2 of 3 minuten, totdat de hierboven genoemde hoeveelheid is gegeven.

Rehydratiedranken zijn ideaal als het kind veel moet drinken bij uitdrogingsverschijnselen. Ze zijn verkrijgbaar in poedervorm, in zakjes bij de drogist of apotheek (eventueel op recept van de dokter). De inhoud van een zakje moet opgelost worden in water. De rehydratiedranken voegen een uitgebalanceerde hoeveelheid noodzakelijke suikers en zouten toe aan de benodigde hoeveelheid water. Dat is beter dan het drinken van gewoon leidingwater. Een kleine hoeveelheid suiker en/of zout zorgt ervoor dat het vocht beter vanuit de darmen wordt opgenomen in het lichaam. Rehydratiedranken stoppen of minderen de diarree niet, maar beschermen wel het beste tegen dehydratie (uitdroging).

Ga niet zelf experimenteren door zout of suiker aan water toe te voegen. De verhoudingen zijn erg belangrijk. Heb je geen rehydratiedrank bij de hand, gebruik dan gewoon, schoon (eventueel gekookt) leidingwater. Geef geen dranken met veel suiker (zoals cola of sinas) omdat daar vaak teveel suiker in zit, wat de diarree alleen maar kan verergeren.

Laat het kind ‘zo gewoon mogelijk’ eten als de uitdroging eenmaal onder controle is
Uitdroging tegengaan is het allerbelangrijkst! Heb je dat eenmaal in de hand, probeer het kind dan zo snel mogelijk weer normaal te laten eten. Ga het kind niet ‘uithongeren’. Dat werd vroeger nog weleens geadviseerd, maar het is helemaal verkeerd. Daarom:

  • Geef je borstvoeding, ga daar dan gewoon mee door. Baby’s krijgen zo ‘automatisch’ de benodigde rehydratie binnen.
  • Krijgt het kind flesvoeding, geef dan zoveel mogelijk de gewone hoeveelheid. Geef daar bovenop altijd de extra hoeveelheid drinken!
  • Probeer oudere kinderen zo af en toe weer wat te laten eten. Willen ze niet eten, dan kan dat voor een tijdje geen kwaad. Als ze maar voldoende drinken!

Medicijnen zijn meestal niet nodig
Geef geen antidiarree medicijnen aan kinderen jonger dan 12 jaar. Het lijkt een aantrekkelijk middel, maar ze zijn meestal niet veilig voor kinderen en kunnen tot bijwerkingen leiden. Een temperatuursverhoging (koorts) of hoofdpijn kan onderdrukt worden met Paracetamol of kinderaspirientjes.

Blijven de klachten aanhouden, of worden ze erger, dan kan de dokter wat ontlasting laten onderzoeken in het laboratorium. Daar kan men bekijken welke bacterie (of eventueel een parasiet) verantwoordelijk is voor de gastro-enteritis. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek worden soms antibiotica voorgeschreven om de infectie te bestrijden.