Buikgriep bij kinderen preventie

Ook wel genoemd: 
Gastro-enteritis

Kan gastro-enteritis worden voorkomen?

De meeste adviezen die we hier hebben gegeven zorgen ervoor dat anderen geen gastro-enteritis krijgen. Hygiëne is erg belangrijk! Bij het bewaren van etenswaren, maar ook bij het klaarmaken van eten en bij lichamelijke verzorging.

Alleen al de meest eenvoudige vorm van hygiëne, handen wassen, kan ervoor zorgen dat je minder kans loopt op het krijgen van buikgriep. Was altijd je handen en leer kinderen om hun handen te wassen:

  • Na bezoek aan het toilet (of het verwisselen van luiers).
  • Voordat eten wordt aangeraakt. En ook nadat rauw vlees is aangeraakt (vooral als daarná reeds bereid eten wordt vastgepakt). Rauw vlees bevat vaak bacteriën.
  • Na werken in de tuin.
  • Als met dieren is gespeeld, of voor dieren is gezorgd. Ook gezonde dieren kunnen gevaarlijke bacteriën met zich meedragen!

Let ook altijd goed op in landen met beperkte hygiëne. Kijk vooral uit met (drink)water en geef geen voedingsmiddelen te eten die met onveilig water zijn gewassen.

Borstvoeding werkt vaak beschermend. Kinderen die borstvoeding krijgen lopen veel minder vaak gastro-enteritis op.

Maatregelen tegen het rotavirus

Hoewel het rotavirus vooral in ontwikkelingslanden een belangrijke oorzaak van kindersterfte is, heeft de ziekte ook in Nederland bijzondere aandacht. Het rotavirus komt namelijk ook in het westen vaak voor bij jonge kinderen. De kenmerkende waterdunne diaree en het vele overgeven zorgt ervoor dat ongeveer 2% van de kinderen met een darminfectie door het rotavirus in het ziekenhuis moet worden opgenomen.

Er is tegenwoordig een vaccin tegen het rotavirus op de markt. Dit wordt echter nog niet in een landelijk programma aan alle kinderen toegediend.