Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Ook wel genoemd: 
Ectopische zwangerschap
EUG

Een gewone, vroege zwangerschap

Een eicel komt vanuit de eierstok in de eileider terecht. Dit proces wordt de ovulatie genoemd (ovum = ei). Meestal gebeurt dit één keer in de periode van een maand, ongeveer halverwege tussen twee menstruaties. Spermacellen kunnen ongeveer 5 dagen overleven in de eileiders, nadat je seks hebt gehad. Mogelijk ontmoet een spermazaadje een eicel en vormt zich een embryo. Dit embryo wordt via trilhaartjes door de eileider naar de baarmoeder vervoerd. Daar nestelt het zich in het weefsel en groeit het uit tot een baby.

Waar ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De meeste buitenbaarmoederlijke zwangerschappen ontstaan als een bevruchte eicel zich vasthecht aan het weefsel van een eileider. Heel soms komt het ook op andere plaatsen voor, zoals in de eierstok of in de buikholte.
In het vervolg van dit artikel wordt alleen de buitenbaarmoederlijke zwangerschap in een eileider behandeld.

Bij wie komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Iedere seksueel actieve vrouw kan te maken krijgen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De kans is echter groter bij de volgende ‘risicogroepen’:

 • Als je al ooit eens een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, is de kans op herhaling 10% of meer.
 • Heb je al twee keer eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, dan is de kans nóg groter.
 • Gekronkelde eileiders, maar ook eileiders met littekens of andere beschadigingen kunnen tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap leiden. Met name, omdat de eicel ‘vast’ kan komen te zitten in zo’n eileider. De redenen voor een beschadiging kunnen zijn:
  • Een eerdere infectie aan de baarmoeder of de eileiders (bekkenontsteking). Vaak een gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening, zoals chlamydia of gonorrhoea.
  • Een sterilisatie. In de meeste gevallen een effectieve manier om niet zwanger te raken. Gebeurt het tóch, dan zal in 1 op de 20 gevallen een buitenbaarmoederlijke zwangerschap optreden.
  • Een operatie aan de eileiders of daar dicht in de buurt (littekenvorming).
  • Endometriose: woekering van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder.
  • Als je een spiraaltje gebruikt. Een zwangerschap zal daarbij erg zeldzaam zijn. Een spiraaltje is namelijk een zeer goede vorm van anticonceptie.
  • Bij sommige vormen van KI (kunstmatige inseminatie)
 • Het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt groter bij vrouwen ouder dan 40 jaar en ook bij stevige rokers.

Denk je dat je tot een van deze risicogroepen hoort, ga dan meteen als je zwanger denkt te zijn naar je dokter en leg hem de situatie uit. Een zwangerschap kan al 7 of 8 dagen na de bevruchting met een test worden vastgesteld. Dus al voordat de menstruatie eventueel uitblijft.

Samenvatting

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een veel voorkomend verschijnsel. De ‘vrucht’ zal het nooit overleven. Kenmerkend eerste verschijnsel is pijn in de onderbuik na het verstrijken van je menstruatieperiode. Groeit de vrucht in de eileider, dan kan deze mogelijk scheuren, waarna een operatie noodzakelijk is. Het beste is om te behandelen voordat een eileider de kans krijgt om te scheuren. Meestal is een operatie niet nodig. Behoor je tot de risicogroep, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter als je denkt dat je zwanger bent.