Buitenbaarmoederlijke zwangerschap symptomen

Ook wel genoemd: 
Ectopische zwangerschap

Wat zijn de verschijnselen die optreden bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap levert geen levensvatbaar kind op. Mogelijke gevolgen zijn:

  • De bevruchte eicel sterft meestal binnen een paar dagen. Dat gebeurt in ongeveer de helft van de buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Meestal doen zich geen verschijnselen voor en weet je niet eens dat je zwanger bent geweest. Soms doet zich wel wat pijn voor en is er een vaginale bloeding, zoals bij een miskraam. Er hoeft echter niets te worden gedaan.
  • De vrucht groeit een tijdje door in de veel te nauwe eileider. Daardoor rekt die eileider uit en dat kan klachten opleveren. De buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt dan gevaarlijk.
    De gezonde eileider kan maar een beetje opgerekt worden. Blijft de vrucht groeien, dan kan de eileider scheuren. Dat levert hevige inwendige bloedingen en pijn op

Wat zijn de verschijnselen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De verschijnselen doen zich normaal gesproken voor in of rond de zesde week van de zwangerschap. Dat is 2 weken na het uitblijven van een normale menstruatie. Het kan evenwel net zo goed ergens tussen de 4 en de 10 weken van de zwangerschap zijn dat de verschijnselen zich voordoen.

Het is goed mogelijk dat je niet eens weet dat je zwanger bent. Bijvoorbeeld als je menstruatieperioden niet regelmatig zijn, of als je anticonceptie gebruikt en niet in de gaten hebt dat die niet heeft gewerkt.
Ook kunnen de verschijnselen tegelijk optreden met een iets verlate menstruatie. Aanvankelijk heb je dan niets in de gaten. De verschijnselen die kunnen optreden zijn:

  • Pijn aan één kant in de onderbuik. Soms komt deze plotseling opzetten, maar het kan zich ook gedurende een aantal dagen langzaam verergeren.
  • Meestal een vaginale bloeding, maar dat hoeft niet altijd. De bloeding is anders dan die van een gewone menstruatie. Bijvoorbeeld heviger, of juist minder. Het bloed is ook vaak donkerder. Het is echter moeilijk om de bloeding te onderscheiden van een late menstruatie.
  • Andere verschijnselen, zoals onder meer diarree, duizeligheid en pijn tijdens de ontlasting.
  • Pijn in de schouders. Doordat bloed in de buikholte lekt, ontstaat een irritatie van het middenrif (en de spieren die zorgen voor de ademhaling). Dat geeft schouderpijn.
  • Soms het scheuren van de eileider, waardoor een inwendige bloeding ontstaat. Dat veroorzaakt een hevige ‘aanval’ van pijn. In dit geval is spoedeisende hulp nodig.
  • Signalen van het lichaam (zoals pijn). Ontbreken die, dan zal de plotselinge ‘aanval’ die optreedt als de eileiders scheuren, vaak het eerste teken zijn dat er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.