Candida-infectie van de huid

Ook wel genoemd: 
Schimmelinfectie

Wat is Candida?

Candida is een gist (een soort schimmel). Kleine aantallen Candida leven op de huid (normale huidparasiet) en doen geen kwaad. Soms kunnen ze zich onder bepaalde omstandigheden vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. De meeste voorkomende plekken voor een candidale infectie zijn de vagina, de mond en de huid. In deze folder bespreken we alleen de candida-infectie van de  huid. Zie onze folders over ‘Candida-infectie van de vagina’ en ‘Candida-infectie van de mond’ voor meer informatie.

Is een Candida-infectie van de huid ernstig?

Meestal niet. De meeste infecties komen voor bij mensen die verder gezond zijn (hoewel ze vaker voorkomen bij mensen met overgewicht). Behandeling slaat in de regel goed aan. Bij sommige mensen kan een Candida-infectie van de huid het eerste teken zijn van een andere aandoening zoals diabetes.

Waarom vermenigvuldigt Candida zich soms en veroorzaakt het huidinfecties?

De kans op een Candida-infectie van de huid is groter in de volgende situaties:

  • Delen van de huid die nat of bezweet zijn zijn ideale plekken waar Candida zich kan vermenigvuldigen. Daarom komt het veel voor in de lies, oksels en onder grote borsten. (Een andere naam voor een ontsteking in een huidplooi of onder een borst is ‘intertrigo’. Candida-infectie is een veel voorkomende oorzaak van intertrigo.) Mensen met overgewicht kunnen een Candida-infectie krijgen in huidplooien. Het kan ook voorkomen op de huid tussen tenen en vingers, en in de mondhoeken.
  • Al je diabetes hebt.
  • Als je een lange kuur gebruikt met antibiotica of corticosteroïden.
  • Als je afweersysteem slecht werkt. Bijvoorbeeld als je AIDS hebt, aan de chemotherapie bent of een ernstige bloedaandoening hebt.